Studenti zkouší volit do EP, na biskupském gymnáziu v Budějovicích je zájem zatím malý

Studenti v Česku si dnes zkoušejí volit do Evropského parlamentu. Volby nanečisto uspořádala ve 269 středních školách organizace Člověk v tísni. Cílem je zvýšit zájem mladých o politické dění. Na českobudějovickém biskupském gymnáziu je zatím zájem o volby mezi studenty velmi nízký.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studentské volby ve Střední škole technické v Mostě

Studentské volby ve Střední škole technické v Mostě | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Na biskupském gymnáziu v Českých Budějovicích je velká přestávka a dveře označené nápisem kaple nesou dnes ještě výjimečně i další ceduli – volební místnost.

„Minule byla urna z Lega hezčí. Studentské volby by měly být hezké,“ myslí si 19letá Tereza Nahodilová.

Volba pro ni byla jednoduchá: „Já jsem přišla a už rovnou jsem věděla, koho volit,“ prozrazuje Tereza, která se chystá i ke skutečným volbám do Evropského parlamentu, které se konají v květnu: „Volit určitě budu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na biskupském gymnáziu natáčel redaktor Martin Pokorný

Na nástěnce volební místnosti gymnázia je také velký panel, na kterém visí volební programy. U každé strany, která vysílá do evropských voleb svého kandidáta, je alespoň odstavec textu.

Za nástěnkou je i plenta pro voliče nanečisto. „Kolik jich bude volit, nevím. Minule to bylo zhruba 40 procent,“ uvádí předsedkyně volební komise Zuzana Hajská. Podle ní to náročná práce není.

„Snaha je, aby volební komise splňovala všechny ty náležitosti, které splňuje i klasická komise. Máme tu státní znaky, zástěnu pro voliče na úpravu lístků a volební komisi se svými seznamy,“ dohlíží nad volbami učitel Martin Volný.

Během velké přestávky odvolilo z celkem 500 studentů zhruba 30 právoplatných voličů. „Oproti říjnovým volbám to nevypadá na valnou účast,“ dodává Zuzana.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme