Na Květnou neděli vyrábějí v Polsku obří palmy z papírových květů

Křesťané si právě dnes připomínají slavný příjezd Ježíše do Jeruzaléma. Lidé ho tehdy vítali palmovými větvemi, a proto je dnešek označován za Palmovou nebo Květnou neděli. Věřící v Polsku si svoje palmy vyrábí z krepového papíru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Květná neděle - posvěcené kočičky

Květná neděle - posvěcené kočičky | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Paní Janina Krzyzewska velmi opatrně převrací palmu, která měří 4 metry. V obývacím pokoji je položená na dřevěných nosnících a teprve při pohledu zblízka je vidět, že je umělá.

„Nevytvořil to žádný stroj, ale je to ruční práce. Všechno je z papíru. A proč? Jenom v naší vesnici se vyrobí na Květnou neděli stovky takových palem. Dříve se dělaly z živých květů, dnes ale raději chráníme přírodu,“ vysvětluje paní Krzyzewska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výrobu obřích palem z papírových květů sledoval i zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Petr Vavrouška

Její hbité ruce vytvářejí z krepového papíru tulipány, květy máku nebo narcisy. Vše se pak přivazuje na dřevěnou tyč nebo tenký kmen stromu.

„Občas to počítám a na velikonoční palmě je až 60 různých druhů květů. Dohromady to dává někdy až dva tisíce ručně vytvořených květů,“ říká umělkyně, která dnes ponese svou palmu v procesí věřících a pak ji přihlásí do soutěže.

„Naše palma začíná bohatou korunou jako hold Ježíši Kristovi, následuje zdobný kmen a rukojeť musí být více než metr a půl vysoká,“ popisuje svůj výtvor paní Janina.

Velikonoční tradici zahájí o Květné neděli pašije ve svatovítské katedrále

Číst článek

Tvůrkyně se nebojí, že polská tradice brzy zanikne. Vyrábění papírových palem není totiž jen výsadou starší generace. V její obci ukazují tvůrci své dílo na školách a učitel pak dohlíží na výuku výroby papírových palem.

Velikonoce | Foto: Český rozhlas

Petr Vavrouška, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme