V Poděbradech omylem pokáceli zdravou lípu označovanou jako Strom republiky

Z Poděbrad zmizela lípa označovaná za Strom republiky. Před téměř dvaceti lety ji slavnostně zasadili v parku u tamní lázeňské kolonády. Před několika dny ji ale radnice nechala omylem pokácet. Svou chybu už přiznala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prostory pro korzo, odpočinek i kulturní akce

Prostory pro korzo, odpočinek i kulturní akce | Foto: Ivana Filipová

„Tady stála krásná vzrostlá devatenáctiletá lípa. Byla zasazená u příležitosti padesátého výročí ukončení druhé světové války,“ říká poděbradský zastupitel Jaromír Novák z ČSSD.

Tehdy byl u toho, když se lípa slavnostně sázela. Na jednání zastupitelů to byl právě on, kdo na případ pokáceného stromu upozornil. Událost je podle jeho slov prohřešek proti výchově k vlastenectví.

Toho, že u kolonády před lázeňskou poliklinikou už několik dnů chybí strom, si všímají obyvatelé Poděbrad i pacienti, kteří se do středočeského města pravidelně jezdí léčit.

„Když jsme tady byli před časem, byla tady krásná zeleň. Teď je to pusté a nevypadá to hezky,“ míní jedna z pacientek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na pochybení poděbradských radních se zaměřil reportér Michal Trnka

Radnici k pokácení stromu prý vedly zcela praktické důvody.

„Strom se nacházel v lokalitě, kde je chystaná investiční akce na obnovu Eliščina pramenu. Byl přímo v místě plánované šachty,“ vysvětluje David Brixi, který má v Poděbradech na starost městskou zeleň.

Ještě na konci minulého týdne to vypadalo, že lípa šla k zemi kvůli špatnému rozhodnutí právě tohoto úředníka. Brixi se ale bránil, že jen plnil požadavky vedení města.

Poděbradský starosta Ladislav Langr z Volby pro Poděbrady nakonec přiznal, že pokácení stromu skutečně schválili sami radní. Rozhodnutí teď starosta označuje za pochybení, kterému by šlo předejít, kdyby rada měla dostatek informací o konkrétním stromu.

„Nezpochybňuji, že se vysadil k nějakému výročí. Nicméně nemůžeme být vševědoucí, abychom věděli, že pokud strom nemá žádné označení, je významný,“ hájí rozhodnutí starosta.

Pokácený strom rozhořčil také poděbradské ochránce přírody. Tomáš Sehnal ze sdružení Angrešt se například diví tomu, proč se město alespoň nepokusilo lípu přesadit na jiné místo.

„Pokud se jedná o jeden strom, kterému by mohla být věnována následná péče, dostatečná zálivka a byl by v dobrých podmínkách, je to možné i u takovéhoto stromu,“ domnívá se Sehnal.

V místech, kde poděbradská radnice nechala pokácet lípu, začnou už brzy zahradníci pracovat na poslední části obnovy lázeňského parku. Starosta slibuje před lázeňskou poliklinikou víc zeleně a také dva nové stromy.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme