Výstava v Olomouci přibližuje osobnosti dvou svatořečených papežů

V Olomouci je možné navštívit výstavu, která představuje dvě osobnosti na papežském stolci - Jana XXIII. a Jana Pavla II., dva nově svatořečené papeže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatý Kopeček

Svatý Kopeček | Foto: Ján Kadlec | Zdroj: Český rozhlas

Výstava je rozdělená do tří částí a do tří míst: k vidění je tak v katedrále svatého Václava, v Arcibiskupském paláci a v bazilice na Svatém Kopečku.

V kryptě katedrály svatého Václava se nachází hlavní část expozic.

„Návštěvníci se zde dozvědí informace o životech těchto dvou papežů. Potom jsme chtěli připomenout jejich službu v papežském úřadu a také to, co vykonali. Pontifikáty obou se liší, protože Jan XXIII. byl pouze krátkou dobu papežem – přibližně 4 roky a několik měsíců,“ připomíná Martin Kučera z olomouckého arcibiskupství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výstavu na počest obou pontifikovaných papežů přibližuje Radka Kvasničková

Protože pontifikát Jana Pavla II. trval přes 26 let, je i expozice, která je věnována jemu, bohatší.

Návštěvníci si mohou prohlédnout i autentické liturgické předměty. Patří mezi ně například kalichy, které daroval Jan Pavel II. olomoucké katedrále. Mezi exponáty je i kříž, který nosívá a na výstavu ho zapůjčil olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Jedná se o osobní dar od Jana Pavla II.

Na kněžském rouše, které měl na sobě Jan Pavel II. při návštěvě Olomouce, je vyšit i jeho papežský znak. I roucho je zde k vidění stejně jako jeho škapulíř.

„Měl ho při sobě, když na něj byl spáchán atentát v roce 1981. Tento škapulíř nám zapůjčili karmelitáni z Říma, protože je v jejich vlastnictví. Bude zde vystaven přibližně jeden měsíc, protože je o něj velký zájem. Je rok svatořečení, tudíž bude hodně cestovat,“ vysvětluje Martin Kučera.

Jan XXIII. / Jan Pavel II. – Dělníci na vinici Páně | Foto: Česká biskupská konference

V Arcibiskupském paláci je výstava zaměřená na pobyt Jana Pavla II. v arcibiskupské rezidenci. Obsahuje především fotografie, dokumentující jeho pobyt.

V bazilice Navštívení panny Marie na Svatém Kopečku si mohou návštěvníci prohlédnout zejména panely, dokumentující návštěvu Jana Pavla II. na tomto místě a setkání s mládeží. Výstava je zde nejmenší.

Expozice jsou návštěvníkům otevřeny do 28. září dle otevírací doby jednotlivých objektů.

Radoslava Kvasničková, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme