Roztáčí se první kolo přijímacích zkoušek na střední školy

Dnes začínají přijímací zkoušky na střední školy. Letos je v devátých třídách skoro pětasedmdesát tisíc dětí. Přihlášku pro první kolo přijímacích zkoušek si mohli žáci podat na dvě střední školy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začíná první kolo přijímacích zkoušek na střední školy

Začíná první kolo přijímacích zkoušek na střední školy | Foto: Filip Jandourek

Ředitelé pak mají tři dny na to, aby dali studentům vědět, jak u nich dopadli. Během dalších tří dnů můžou žáci podat případné odvolání proti výsledkům zkoušky.

„Třídenní lhůta je také pro odvolání žáka, a to od doby, kdy mu přijde rozhodnutí o nepřijetí nebo přijetí,“ vysvětluje Klára Bílá z Ministerstva školství a pokračuje:

„Pokud se žák rozhodne studovat obor, na který byl přijatý, potvrdí svoji volbu odevzdáním zápisového lístku. Ten může vzít zpět jen v případě, kdy se uplatní na druhé škole při odvolání.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Přijímací zkoušky na střední školy v Jihomoravském kraji shrnuje Tomáš Jelen

Žáci, kteří se hlásili na umělecké obory, už mají za sebou talentové zkoušky. Dělali je v lednu.

Více než osm tisíc žáků devátých tříd základních škol Jihomoravského kraje dnes skládá přijímací zkoušky na střední školy. Přihlášek ale úřady evidují téměř dvojnásobek. Každý žák si totiž může podat přihlášky dvě. Jak velký je tedy zájem o konkrétní školy, bude jasné až po zápise.

Velký přetlak uchazečů tradičně registrují zejména gymnázia.

„Co se týče gymnázií zřizovaných krajem, je přetrvávající vysoký zájem o studium všech délek ve městě Brně. Velký zájem je také o osmileté studium napříč krajem. Naplněnost gymnázií zřizovaných krajem se pohybuje nad 90 procent, v Brně se naplněnost blíží 100 procentům,“ doplňuje mluvčí jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková

Ředitelé odborných středních škol si však stěžují na stále klesající zájem žáků devátých tříd o učební obory.

„Je poměrně malý zájem o obory, jako je karosář, autolakýrník, přestože jsou to obory, které trh práce vyžaduje,“ potvrzuje ředitel Integrované střední školy automobilní Milan Chylík.

Zájem o různé typy škol je ale podmíněn regionálně. „V posledních letech je podíl žáků odcházejících do učebních oborů celkem stabilizovaný. Odchází tam asi 30 procent absolventů ze základních škol,“ uzavírá Denisa Kapitančiková.

Eliška Malínská, Tomáš Jelen, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme