Podzemí Prahy skrývá 800 funkčních bunkrů. Některé si lze pronajmout

V podzemí Prahy se nachází osm stovek funkčních bunkrů. Tyto kryty mohou v případě potřeby poskytnout ochranu obyvatelům metropole. Jejich vlastníky jsou například ministerstva, bytová družstva, soukromé firmy či hlavní město. O více než 200 bunkrů se stará pražská Správa služeb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protiletecký kryt, bunkr Folimanka

Protiletecký kryt, bunkr Folimanka | Foto: Filip Jandourek

Například bunkr Thámova byl vybudován v roce 1953 téměř 30 metrů pod pražským Vítkovem. Má plochu 1678 metrů a vypadá docela útulně.

„To je chodba, tady nic jiného není,“ popisuje rozlehlé interiéry bunkru Thámova jeho správce Karel Dub. Kryt chodí kontrolovat každý všední den už 33 let.

„Tady se čistí vzduch, kdyby bylo venku nějaké napadení. Funguje to tak, že si to natáhne vzduch zvenku, vyčistí ho přes filtry, a pak zase protlačí přes tlakové uzávěry ven.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Do bunkru Thámova vás zavede redaktorka Veronika Štefanová

I přesto, že prostory krytu nejsou nijak rozlehlé, vejde se do něj téměř 1300 osob. V bunkru je pro ně zajištěna voda, teplo i elektřina. Nechybí ani dieselagregát pro případ, kdyby nešel proud. Dveře vedou do bunkru dvojí.

„Tyto jsou takzvané lehké a jsou protiplynové. A ty těžké jsou protitlakové. Kdyby venku něco bouchlo, tak se dveře přitlačí do rámu,“ vysvětluje Karel Dub.

Pražská správa služeb se na území hlavního města pečuje o 236 bunkrů. „Staráme se o ně jak po stránce vybavení, tak také aby veškeré strojní zařízení bylo připraveno k použití,“ říká vedoucí odboru správy objektů Václav Bystrianský z pražské Správy služeb.

Některé své bunkry nabízí Správa služeb ke komerčnímu využití. Například kryt v ulici Na Jelenách pronajímá třeba jako sklad. Pro případ ohrožení je ale připravený bezpečnostní plán.

Protiletecký kryt, bunkr Folimanka | Foto: Filip Jandourek

„Je tam plán, že ti, co mají bunkr pronajatý, ho do 24 hodin musí opustit v tom původním stavu, v jakém jim byl pronajímán,“ objasňuje Václav Bystrianský.

O 236 pražských bunkrů se stará třináct zaměstnanců Správy služeb hlavního města. Náklady na jejich udržování jsou každý rok jiné. Nejnáročnější na údržbu je právě bunkr Thámova.

Za rok 2013 do něj Správa služeb investovala téměř 35 tisíc korun. Tento bunkr dnes ale neslouží jen k úkrytu, ale také jako výzkumné středisko Českého vysokého učení technického.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme