Dva české projekty získaly ve Vídni cenu za sociální inovace SozialMarie

Už podesáté se ve Vídni rozdávaly ceny za sociální inovace SozialMarie. Patří nejlepším projektům ze střední Evropy, které zlepšují společenské klima nebo pomáhají lidem v nouzi, ať jsou to imigranti, děti z dětských domovů anebo třeba postižení. Všechny projekty ale musejí mít něco unikátního.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tři sousedky

Tři sousedky | Foto: Vojtěch Berger

SozialMarie pravidelně oceňuje i české projekty, letos byly hned dva.

Jednu z vedlejších cen SozialMarie dostala ve Vídni In IUSTITIA, organizace, která v Česku poskytuje pomoc i právní rady obětem násilí páchaného třeba kvůli barvě pleti nebo sexuální orientaci.

Další cenu dostal český projekt Patron. Ten spojuje mladé muže bez rodinného zázemí, kteří vyrůstali v ústavech náhradní výchovy s jejich takzvanými patrony. Starší muži pomůžou těm mladším přejít do normálního života a najít si zaměstnání.

Přehrát

00:00 / 00:00

O českých projektech, oceněných cenou SocialMaria, natáčel zpravodaj Vojtěch Berger

„Náš projekt je nový v tom, že se snažíme spojit dohromady dvě nesourodě skupiny – dospělé čtyřicátníky s mladými kluky z dětského domova. Snažíme se vytvořit mezi nimi vztah, aby spolu mohli nějakou dobu fungovat. Cítíme se v Čechách přijatí, projekt má zatím veskrze pozitivní ohlas,“ říká manažer projektu Lukáš Talpa.

O ceny SozialMarie se můžou hlásit projekty z celého Česka, Rakouska nebo Maďarska a částečně i z dalších zemí střední Evropy.

Jednu z hlavních cen letos dostal vídeňský projekt Sousedky. Imigrantky, které už delší dobu žijí v Rakousku, pomáhají dělat první krůčky těm ženám, které se teprve přistěhovaly a v cizí zemi jim hrozí společenská izolace nebo problémy dětí ve škole kvůli neznalosti jazyka.

„Hlavní je poučit se navzájem – Rakušani od Čechů, Maďaři od Chorvatů – aby se na problémy společnosti nemusely pořád hledat nové recepty,“ shrnuje zakladatelka ceny SozialMarie Wanda Moser Heindlová.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme