Romský strážník v Sokolově se osvědčil. Městská policie stojí i o Vietnamce

Bojovat se zločinem pomáhá městské policii v Sokolově už rok i strážník romského původu. Vyzná se dobře v tamní komunitě a pomáhá tak předcházet zbytečným problémům. Velitel strážníků je s jeho výsledky natolik spokojený, že zaměstnal ještě další čtyři asistenty prevence kriminality z řad Romů. Na české poměry je to stále ještě výjimka. Možná i právě proto si jezdí do Sokolova pro radu radní a šéfové městských policií z celé republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strážník Městské policie

Strážník Městské policie | Foto: Ladislav Bába

Levý břeh řeky Ohře v Sokolově, v pozadí jsou vidět koleje vlakového nádraží. V těchto místech se rozprostírá trochu zanedbaná lokalita, Divadelní ulice a její okolí. Žijí v ní převážně Romové.

„To je můj rajón. Tady jsem vyrostl, u babičky a u dědy. Až na nové přistěhovalce tady každého znám,“ říká Patrik Bandy.

V uniformě městského strážníka se z něj mezi místními stala respektovaná osobnost. „Lidé ho brali, byli rádi, že se dostal tak daleko,“ říká jedna z místních obyvatelek Štefanie Kruščinová.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Sokolově natáčel redaktor Ĺubomír Smatana

A jak ho berou neromští občané? „Lidé jsou naštvaní, když dostanou pokutu, ale tak budou samozřejmě reagovat na mě a stejně tak na kolegu, který není Rom,“ míní Bandy. Opodál zastavuje auto státní policie, hledají jednoho z místních obyvatel.

„Státní policie si spolupráci s asistenty prevence kriminality hodně chválí. Dobře tady funguje ta naše místní znalost a oni to moc dobře vědí, takže toho rádi využijí. Víme, kde kdo bydlí, ke komu patří…“ popisuje romský strážník.

Patrika Bandyho vzal k městské policii její velitel Petr Kubis. Byl to jeho plán zapojit lidi, kteří znají místní prostor. A projevilo se to prý na bezpečnosti města.

Hledání vietnamského strážníka je těžší

„Když dnes rozebíráme bezpečnostní situaci v Sokolově, výsledek je, že tady nedochází k žádným přepadením, nejsou tady žádné demonstrace. Proto ty peníze za to stojí,“ tvrdí Kubis.

Proto hledá dalšího romského strážníka a kromě toho by velmi rád zaměstnal i policistu vietnamské národnosti. Vychází z myšlenky, že v ulicích mají být policisté, kteří důvěrně znají svoji komunitu a většinu obyvatel ve svém okrsku. S hledáním vietnamského policisty ale čeká větší potíže.

„Jedna věc je, abych na to dostal od města peníze, protože samozřejmě každý strážník stojí poměrně dost peněz. A druhá věc je najít takového Vietnamce, který nemá vysoké ambice jako většina z nich, tedy být lékařem, právníkem. V tomto duchu to asi bude složitější,“ dodává Kubis.

Ľubomír Smatana, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme