Chyby v žádosti o dotaci nelze opravit, vzkázal ROP Severozápad. Byrokracie, kritizují starostové

Stačí drobná chyba v žádosti o dotaci a naděje na miliony z evropských fondů je pryč. Takovou zkušenost mají některé samosprávy v Karlovarském kraji, které žádaly o dotaci z ROP Severozápad. Opravit chybu už nemohly. Starostové hovoří o zbytečné byrokracii regionálního programu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Regionální rady Petr Navrátil a současná ředitelka Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Jana Havlicová

Předseda Regionální rady Petr Navrátil a současná ředitelka Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Jana Havlicová | Zdroj: ČTK

Hrad Loket na Sokolovsku chce postavit nový depozitář. Dotaci z ROPu Severozápad však nedostane.

Důvod? Obecně prospěšná společnost v elektronické žádosti zaškrtla, že město je jejím „zřizovatelem“. Správně mělo být „zakladatelem“. I když prakticky stejná slova, pro úředníky z regionálního operačního programu velká chyba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na způsob posuzování žádostí v ROP Severozápad se ptala redaktorka Andrea Strohmaierová

„To, co je napsáno v benefitové žádosti, to je závazné, bohužel se na tom nedá nic změnit. A pokud někdo poruší vstupní podmínky, tak nezbývá nic jiného, než ten projekt vyřadit,“ říká náměstek hejtmana Karlovarského kraje a předseda regionální rady Petr Navrátil (ČSSD).

Podle starosty Lokte Zdeňka Bednáře (TOP 09) jde však o selhání celého systému ROPu.

„Jestliže ROP nabídne čtyři možnosti, jak obecně prospěšná společnost Hrad Loket byla založena, zřízena a další varianty, tak toto považuji za naprosto nesmyslné, protože může dojít k technické chybě, že se člověk splete,“ zlobí se.

Navíc se podle něj nejednalo ani o tak závažnou chybu, která by dotaci ovlivnila. Rozhodnutí úředníků ROPu Severozápad nechápe. A odvolání nepomohlo. „Opět zvítězil papírový šiml a nesmyslné podmínky v ROPu,“ dodává.

„Nejúspěšnější“ projekt

O milióny korun přišla i Březová na Sokolovsku. Za dotace chtěla zrekonstruovat další část kulturního domu. Jenže v elektronické žádosti se zástupci města spletli a požádali o dotaci ve výši jen 15 procent místo 85. Rozdíl je několik desítek miliónů korun.

Starosta Miroslav Bouda za Nezávislé je hodně nazlobený. „Když mám nyní před sebou tabulku a zjišťuji, že jsme vlastně byli z titulu hodnoceni jako nejúspěšnější projekt, tak to se vám svým způsobem i derou slzy do očí,“ říká.

Když radnice přišla na chybu, chtěla ji ještě před samotným posouzením žádosti opravit, ale už to prý nešlo.

„Z pohledu regionálního operačního programu Březová nepochybila, pouze si požádala o menší dotaci. Chápu, že ze strany Březové je to vnímáno jako chyba, kterou by rádi opravili, ale ten systém to bohužel neumožňuje. Za podobné změny potom následně jsou dnes obviněni někteří bývalí ředitelé,“ vysvětluje své stanovisko Petr Navrátil.

Podle Miroslava Boudy se však v tomto případě srovnávají dvě naprosto odlišné věci.

„Jestli někdo v průběhu šachuje s tabulkami, tak asi pan Navrátil má pravdu, ale jestli někdo v den podání má eminentní zájem toto opravit, uvědomí si to, tak to opravdu vidím jako, troufám si říct, až hysterický strach z toho, že by nás náhodou také někdo mohl pošpinit, zavřít a tak dále,“ podotýká Bouda.

Někteří starostové už dali najevo, že se budou o dotace ucházet i dál. A chtějí také o pravidlech Regionálního operačního programu jednat s ministryní pro místní rozvoj. Zvažují také, že se kvůli způsobu rozdělování peněz obrátí přímo na Evropský parlament.

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme