Šéf F1 Bernie Ecclestone stojí před soudem kvůli korupci

Šéf závodů formule 1 Bernie Ecclestone se bude před soudem v Mnichově bránit obvinění z korupce při prodeji komerčních práv v roce 2006. V případě odsouzení hrozí třiaosmdesátiletému Britovi až 10 let ve vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Formule 1 Bernie Ecclestone se dnes v Mnichově bude bránit obvinění z korupce

Šéf Formule 1 Bernie Ecclestone se dnes v Mnichově bude bránit obvinění z korupce | Zdroj: Reuters

„Soud nebude důvodem, aby odcházel. Soudy trvají poměrně dlouho, a kdyby byl odsouzen, nenastoupil by hned do německého vězení. Už je odsouzen ve Velké Británii a také se nic neděje,“ upozorňuje šéfredaktor časopisu Formule Petr Dufek.

Obvinění Ecclestonea se týká platby 44 milionů dolarů bankéři Gerhardu Gribkowskému. Ten v roce 2005 zajišťoval prodej 47 procent akcíí F1 a už byl odsouzen na 8 a půl roku ve vězení za přijetí úplatku.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Petrem Dufkem mluvila ve vysílání ČRo Lucie Výborná

Podle šéfredaktora časopisu Formule ale není soud nejpalčivějším problémem formule 1. „Mnohem významnější pro budoucnost je jeho věk Bernieho Ecclestonea. Letos mui 84 let a to je více limitující než tento soud,“ řekl Dufek Českému rozhlasu.

Rozšíření seriálu o další závody ohroženo není. „I kdyby došlo k potrestání, formuli 1 to nezasáhne. Než by někdo dokázal rozplést vlastnictví práv, bude mít seriál za sebou řadu dalších ročníků,“ předpokládá šéfredaktor časopisu Formule.

Během soudu vedou závody jiní. „Ecclestone kolem sebe má spoustu schopných lidí, které si prověřil. Například Charlie Whiting u něj pracoval už v 70. letech. Jsou tam velmi úzké a velmi dlouhotrvající vazby. Už sám Ecclestone už ale mluví o tom, že hledá svého nástupce,“ upozorňuje novinář.

O jménech se zatím ale spekuluje. „Mluví se o Flaviu Briatorem nebo Ronu Dennisovi. Jména padají, ale aby se někdo skutečně připravoval na vedení formule 1, k tomu nedošlo,“ dodává Petr Dufek.

Proces s dlouholetým funkcionářem F1 má trvat do šestnáctého září.

Lucie Výborná, Štěpán Pokorný, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme