Zaměstnanci londýnského metra znovu stávkují, bojí se o práci

Zaměstnanci londýnského metra z odborového svazu RMT stávkují. Jejich protest začal dnes v půl jedenácté večer českého času a potrvá 48 hodin. Odborářům se nelíbí plán vedení metra uzavřít všechny jízdenkové pokladny, kde pracuje 950 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávka v londýnském metru se chýlí ke konci

Stávka v londýnském metru se chýlí ke konci | Zdroj: Reuters

Vedení podzemky tvrdí, že v době platebních karet a moderních technologií už pokladny nejsou potřeba.

Prý to ale neznamená, že by všichni jejich zaměstnanci skončili na ulici – vzhledem k odchodům do penze by prý počet propuštěných lidí byl minimální, ne-li žádný.

Tomu však odboráři nevěří. Myslí si, že jde o centrálně nařízené úspory, že se bude škrtat na mzdách řadových zaměstnanců a že se může snížit bezpečnost na zastávkách.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stávce v londýnském metru informoval zpravodaj ČRo ve Velké Británii Jiří Hošek

Od poslední protestní akce v únoru jednali odborový svaz RMT a vedení londýnského metra už 40krát a ani poslední, dnešní jednání průlom nepřineslo. Zatímco na poslední stávce se podíleli také členové odborového svazu TSSA, nový protest je záležitostí jen sdružení RMT. Pro stávku se vyslovilo 30 procent jeho členů.

Řada politiků, včetně premiéra Davida Camerona nebo londýnského starosty Borise Johnsona, protest kritizuje coby nesmyslně tvrdou akci. Johnson použil dokonce označení „šílenství“. Stávka nemá moc sympatií ani mezi labouristickými poslanci, kteří mají k odborům tradičně blízko.

Čeká se chaos

V příštích dvou dnech sice nejspíš pojede kolem 30 až 40 procent souprav metra, některé linky ale zůstanou kompletně uzavřené. Třeba na severo-jižní spojnici Northern Line mají vlaky oběma směry jezdit každých 5 minut, ale nebudou stavět všude. Bude záležet na tom, kolik zaměstnanců přijde do práce, aby se ta která stanice mohla otevřít.

Zítra a ve středu ráno se vlaky každopádně nerozjedou dříve než v 7 hodin. Dopravní podnik pošle do ulic desítky autobusů a posílí nadzemní dráhu, ale velké potíže lidem stejně nastanou. Během stávky se neruší poplatek za vjezd do centra města, protože si nikdo nepřeje, aby Londýn zaplavila auta.

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme