V New Yorku se zákaz kouření už vztahuje i na elektronické cigarety

New York je jedním z prvních amerických velkoměst, kde platí zákaz kouření elektronických cigaret na veřejných místech. Loni schválené opatření vstoupilo v platnost koncem dubna. New York v tomto směru inspiroval i některá další americká velkoměsta - Chicago a Los Angeles.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická cigareta

Elektronická cigareta | Zdroj: Reuters

Dnes už bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg chtěl zdravější město. A zaměřil se na boj proti obezitě a kouření. V novinách se objevily karikatury tehdejšího starosty coby chůvy - a Michael Bloomberg to uvítal.

"Pro mě je to čest! Chci přispět k záchraně životů! A v tom bychom měli být zajedno. Lepší kreslené vtipy jsem neviděl," reagoval tehdy starosta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zákazu kouření elektronických cigaret v New Yorku informuje Helena Berková ze zahraniční redakce

Za Bloombergovy éry - v letech 2002 až 2014 - New York zavedl zákaz kouření na veřejných místech, už v roce 2002. O devět let později ho rozšířil na parky a pláže. A těsně předtím, než Bloomberga vystřídal v úřadu demokrat Bill de Blasio, zahrnula radnice do zákazu kouření i elektronické cigarety.

Opatření vstoupilo v platnost 29. dubna. Někteří Newyorčané tím nejsou moc nadšeni. "Každý má rodiče, takže nepotřebuje, aby mu někdo říkal, co má dělat. Je to trochu zásah do soukromí," soudí jeden z nich.

Od 18. května si navíc v New Yorku budou moci legálně koupit cigarety pouze lidé starší 21 let. Až dosud byla věková hranice 18 let.

Králíková: V Česku jsme začali kouřit i umírat později

Česká odbornice na léčbu závislosti na nikotinu, doktorka Eva Králíková z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze zasazuje snahu newyorské radnice do širšího kontextu.

„Taky řada zemí už má plán ‘End game‘, konec hry, to znamená, že se cigarety pomalu skutečně denormalizují."

"Například v Austrálii plánují, že kuřáci by byli registrováni, podobně jako třeba diabetici, a chodili by si pro cigarety na základě nějakého poukazu, na základě té registrace. A cigarety by vlastně vůbec nebyly prodejné,“ přibližuje MUDr. Králíková.

V České republice ale tato "hra" zdaleka nekončí. „My jsme začali později kouřit, později na to umírat, a tak i později chápeme, co kouření znamená,“ říká doktorka Králíková a dodává:

„Česká republika je celkem populární v tom, že je tady nízká úroveň kontroly tabáku a že na legislativě týkající se tabáku se podílejí hojně tabákové firmy, což je bohužel na té legislativě znát.“

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme