Obyvatele milionového Doněcku idea nezávislé republiky příliš nenadchla

Autoři nápadu vyhlásit na východě Ukrajiny nezávislé republiky narazili na nezájem veřejnosti. Doteď sice okupují například budovu oblastní správy v Doněcku, ale o pár ulic dál už plyne běžný život této významné ukrajinské průmyslové aglomerace. Obyvatele milionové metropole východu ale idea nezávislosti moc nenadchla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v ulicích Doněcku provolávají ruská hesla

Lidé v ulicích Doněcku provolávají ruská hesla | Foto: Martin Dorazín

„V ukrajinské televizi ukazují, že je tady málo lidí. Naši lidé ale pracují. V západních oblastech chlapi sedí doma, pijí a jejich ženy vydělávají eura v Polsku nebo Turecku.

Lidé to zpočátku trpělivě snášeli, když o nás ale začali říkat, že my, na východě, jsme dobytek, to už jsme nevydrželi. Horníci sem přinesli dvě vědra - jedno plné, druhé prázdné a řekli: my jsme jedno svou prací naplnili, teď je řada na vás.“

To si myslí Ina a Vladimír, kteří podporují proruské aktivisty. Opodál stojící dva mladí lidé však chtějí vysvětlit situaci z jejich pohledu.

Přehrát

00:00 / 00:00

S obyvateli Doněcku mluvil zahraniční zpravodaj ČRo Martin Dorazín

„Abyste pochopil názory doněckých občanů, musíte támhle do parčíku asi sto metrů odsud. Ti, kteří stojí před budovou oblastní správy, totiž nejsou místní,“ tvrdí mladá žena jménem Regina a pokračuje:

„Z mých známých jsem tady potkala jednoho nebo dva, ale ani ti tady nejsou kvůli tomu, že by se chtěli připojit k Rusku. Jako většina rozumných lidí prostě chtějí, aby byl pořádek. A to neznamená obrněné transportéry a lidi s kalašnikovy v ulicích. Tohle ale není spontánní akce, tak se dělá převrat.“

Dát nové vládě šanci

Její přítel Konstantin doporučuje podívat se na internetu, jak si oblast ekonomicky ve skutečnosti stojí a kdo na koho doplácí.

„Všechno je prodělečné, doly i podniky, bez dotací by se neobešly. Tihle lidé neznají situaci,“ upozorňuje. Regina a Konstantin nežádají žádné revoluční ani ústavní změny na Ukrajině.

„Nechceme nic dělit, žádnou federalizaci. Nové vládě bychom měli dát šanci. Nemluvím za všechny, ale za sebe svoji rodinu a naše známé. Lidé, kteří opravdu pracují, chtějí, aby se všechno co nejdřív usadilo. Normální člověk je proti tomu, co se tady teď děje,“ říkají a shodují se:

Barikády proruských aktivistů v Doněcku | Foto: ČTK/AP, Efrem Lukatsky

„Ukrajina by měla zůstat jednotná. Nepotřebujeme vstupovat do Ruska, ani do Evropské unie. S Ruskem se nesmíme příliš hádat, protože to vede k tomu, co teď vidíme, a na Evropskou nejsme ještě připravení.“

"To, co se o Doněcku říká na Ukrajině i v zahraničí, není tak úplně pravda. My jsme prostě jen hodně specifičtí," snaží se vysvětlit Dima, moderátor jednoho z populárních kulinářských pořadů místní televize.

„Existuje mylná představa, že Doněck je kolébkou separatismu, že už dlouho usiluje o oddělení a nepovažuje se za součást Ukrajiny. To není pravda, Doněck do Ruska nechce,“ tvrdí.

Doněcká oblast. Grafický profil: ilustrační mapka se základními údaji | Foto: ČTK

Martin Dorazín, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme