Turisty na Železnorudsku čekají novinky, týkají se pěších i cyklistů

I na horách díky teplému počasí začíná letní sezona o něco dříve než obvykle. Železná Ruda proto představila své plány na nadcházející měsíce. Turisté se mohou těšit na několik novinek a určitých změn se dočkají i léty prověřené akce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Železná Ruda chata Pancíř

Železná Ruda chata Pancíř | Foto: Jitka Englová | Zdroj: Český rozhlas

Lákadlem letošní turistické sezony na Železnorudsku bude třeba nová naučná stezka Hojsova Stráž, která připomene historii této bývalé královské rychty.

Další novinku ocení sportovci. Špičácké sedlo a sportovní areál na Špičáku v červnu propojí kilometr a půl dlouhá cyklostezka, takzvaný singl trail.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novinkách na Železnorudsku natáčela Jitka Englová

To je přírodní cyklistická trasa, která má rozměry pouze pro jednoho cyklistu, a její povrch je zpevněn šotolinou.

„Trasa je volně vedená krajinou, takže se kvůli tomu nemusí kácet stromy, je proto šetrná k přírodě,“ vysvětluje starosta Železné Rudy Michal Šnebergr (ODS).

Slavnosti představí mladé kapely

Železnorudsko nabídne i desítky sportovních, kulturních a společenských akcí. Některé se uskuteční poprvé, chybět ale nebudou ani stálice jako třídenní Železnorudské slavnosti. I ty ale letos nabídnou jednu výraznou novinku.

„Budou připravené dvě scény, kde na menším pódiu se vystřídají mladé začínající kapely různých žánrů od funku, rocku, popu až po heavy metal. Slibujeme si, že bychom tak mohli přilákat i mladší generaci," říká Ivana Vilišová z místního infocentra.

Připravena je i prohlídka kostela a soutěže

Naopak všem věkovým kategoriím jsou určeny komentované prohlídky místního kostela Panny Marie Pomocné. Začnou v červnu a potrvají do konce září.

„Prohlídky jsou vždy v pondělí, ve středu a v pátek v devět hodin, pokud by někdo měl enormní zájem nebo by byla větší skupinka, není problém prohlídku udělat i mimo tyto termíny,“ slibuje Václav Šebelík z místního infocentra a upozorňuje na další akce: celosezonní soutěže Železnorudské vrcholy a Železnorudskem na kole.

„Pro pěší turisty vede trasa letos po naučné stezce Utajená obrana železné opony. Její délka je celkově kolem sedmi kilometrů a pro cyklisty je to trasa, která prakticky z obou stran obchází Pancířský hřbet, takže něco málo přes 40 km," dodává.

Do soutěží se mohou zájemci zapojit kdykoli od května až do konce září. Na uvedených trasách sbírají otisky razítek a vyplněný kupon pak odevzdají ke slosování do železnorudského infocentra.

Koncem července by se pak měla otevřít nová rozhledna na vrcholu Špičák, po které prý lidé volají už půl století.

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme