Policisté v Luhansku složí zbraně výměnou za odvoz do bezpečí

Obklíčení policisté v Luhansku na východě Ukrajiny se dohodli s rebely, že složí zbraně a vyklidí své velitelství výměnou za odvoz do bezpečí pod ochranou bývalých příslušníků rozpuštěné elitní policejní jednotky Berkut. Oznámila to ukrajinská agentura Unian. Proruští separatisté tak oblastní město fakticky ovládli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští aktivisté vzali útokem sídlo oblastní správy v Luhansku na východě Ukrajiny

Proruští aktivisté vzali útokem sídlo oblastní správy v Luhansku na východě Ukrajiny | Zdroj: ČTK

"Jsou to osmnáctiletí kluci ze Záporoží a Dněpropetrovska. Ať jedou domů," citovala agentura nejmenovaného separatistu. Mezitím také došlo k výměně policejního velitele.

U policejního velitelství v Luhansku se dnes podle Unian sešly asi tři tisícovky proruských demonstrantů, včetně padesátky ozbrojenců v maskovacích uniformách, neprůstřelných vestách, přilbách a s automatickými zbraněmi.

Kapitulaci předcházelo házení zápalných lahví na velitelství, odkud se policisté bránili slzným plynem a ohlušujícími granáty. Následovala i krátká přestřelka. Zprávy o případných zraněných nejsou k dispozici. Na budově policejního velitelství zavlála ruská vlajka.

Rebelové už dříve v Luhansku ovládli sídla tajné služby SBU, oblastní správy, prokuratury a televize. To podle západních tiskových agentur může znamenat, že rebelové zakrátko po oblastním centru ovládnou celý region, podobně jako se děje v sousední Doněcké oblasti.

Rusko nechystá odvetu za sankce Západu, tvrdí Putin

Číst článek

V Luhansku v neděli večer proruští radikálové vyhlásili po vzoru Doněcké oblasti "lidovou republiku". Chtějí zde 11. května uspořádat referendum, v němž mají místní obyvatelé odpovědět na otázku, zda "souhlasí se státní samostatností Luhanské lidové republiky".

"Svrchovaná a nezávislá republika" byla podle vzbouřenců vyhlášena s okamžitou platností a referendum má vznik nového státního útvaru prý jen potvrdit. Vůdci rebelů také přijali prohlášení, podle něhož požádají Rusko o vyslání "mírových sil" v případě, že bezpečnostní složky věrné kyjevské vládě proti povstalcům zakročí.

ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme