Ministr zdravotnictví chce co nejdřív poslat na vládu návrh na zrušení poplatků

Příští týden chce ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD na svém úřadě začít připravovat konečnou verzi návrhu zákona o zrušení dalších poplatků. Mělo by jít o platby u lékařů a za recept.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Ministerstvo zdravotnictví České republiky | Foto: Filip Jandourek

Tyto poplatky chce vláda zrušit od ledna příštího roku. Zůstane tak jenom devadesátikorunová platba za ošetření na pohotovosti. Podle šéfa rezortu zdravotnictví se lékaři nemusí bát, že by přišli o peníze.

„Předpokládám, že se to bude řešit v rámci úhradové vyhlášky platbou za takzvaný signální kód. Pokaždé, když pacient přijde do ambulance, tak je tento kód vykázán a bude pak zaplacen ve výši oněch třiceti korun,“ vysvětlil Němeček.

Bývalý ministr zdravotnictví a poslanec Leoš Heger z TOP 09 má za to, že zrušení poplatků může zkomplikovat situaci pojišťovnám.

„Je ohrožen rozpočet všeobecného zdravotního pojištění, buď budou mít pojišťovny deficit, nebo se musí peníze přidat ze státního rozpočtu,“ tvrdí Heger.

Na nejbližší schůzi začne Sněmovna také řešit zákon, který zvýší odvody za státní pojištěnce. Do resortu zdravotnictví by se tak měly v letošním roce dostat asi dvě miliardy korun.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme