Rozhledna Bramberk jde do dražby. Zájem o ni mají Lučany nad Nisou

Více než sto let stará rozhledna Bramberk na Jablonecku je na prodej. Bude se dnes dražit v Praze. Vyvolávací cena je 800 tisíc korun. Hlavním zájemcem o netradiční koupi je město Lučany nad Nisou, které si doposud kamennou vyhlídku pronajímalo a pouštělo tam turisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhledna Bramberk. Autor fotografie: Hejkal

Rozhledna Bramberk. Autor fotografie: Hejkal | Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Germany

„Já jsem takový platonický milovník rozhleden. Chtěl jsem stavět i svoji, tohle mi přišlo do očí. Líbí se mi, když někdo vezme vlastní peníze a udělá něco, co není jen čistý byznys.“

Petr Miller se přijel na Bramberk ještě před dražbou podívat z Prahy. Tam žije, ale táhne ho to na horské vyhlídky, proto se rozhodl zúčastnit se dnešní dražby.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dražbě rozhledny Bramberk informovala reportérka Šárka Škapiková

Velký zájem o koupi má také město Lučany nad Nisou. Rozhlednu mělo dlouhodobě v pronájmu a také už do ní ze svého investovalo nemalé peníze.

„Okna byla vyměněna a také část schodiště, která už bylo shnilá a v dezolátním stavu, takže bychom na to nedostali posouzení statika. Zaplatilo se to ze sbírky a ze vstupného od turistů, kteří se na Bramberk začali vracet,“ říká starosta Jiří Řešátko za Starosty pro Liberecký kraj.

Petr Miller se nechce o Bramberk prát, podle něj by bylo logické, aby rozhledna patřila právě Lučanům, které v její blízkosti leží. „Obec má také zájem, bylo by rozumné řešení, kdyby to koupili,“ konstatuje.

Kromě rozhledny se budou dražit ještě tři penziony v jejím blízkém okolí. To může být lákavé pro podnikatele, hoteliéry i restauratéry. „Za poslední tři týdny volalo kolem padesáti lidí a myslím, že na dražbu se na každou nemovitost rekrutují tak tři čtyři zájemci,“ odhaduje makléř Petr Skuhra.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme