Inscenace 1914 vzbuzovala velká očekávání. Světová premiéra ale vyvolala rozpaky

Známý americký divadelní režisér Robert Wilson včera v pražském Stavovském divadle představil svůj protiválečný kabaret s prostým názvem 1914. Světová premiéra byla očekávanou kulturní událostí, v hledišti ale nakonec zněl jen rozpačitý potlesk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zkouška představení 1914 ve Stavovském divadle

Zkouška představení 1914 ve Stavovském divadle | Zdroj: ČTK

„Pan Wilson má svůj osobitý rukopis, který ovšem může pro někoho posléze vypadat, že jest to pořád stejné dokolečka dokola,“ popsala své dojmy jedna z divaček.

Také v inscenaci 1914 ilustruje režisér epizody na téma první světová válka působivými obrazy. V kompozici barevných ploch, světla, stínu a zadních projekcí připomínají herci groteskní loutky nebo pouťové panoptikum. Jejich pohyb je podřízen rytmu a hudbě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Světovou premiéru si nenechala ujít ani redaktorka Marie Reslová

„Jeden člověk vidí svět nějak a nějak divadlo a dokáže o tom přesvědčit dalších sto lidí, že to všichni dělají podle něj. Bob Wilson je první režisér, který mi neříká, co si mám myslet, ale co mám dělat,“ upozornila herečka Pavla Beretová.

Někteří diváci to ale z hlediště vnímali jinak: „Vizuálně se mi to líbí a obdivuji herce, ale připadá mi, že to nemělo žádný velký obsah.“

Mezinárodní projekt 1914 vznikl jako připomínka stého výročí vypuknutí první světové války. Ještě před premiérou si hostování inscenace objednala divadla v pěti evropských zemích. Wilson je stále světová značka.

Zkouška představení 1914 ve Stavovském divadle | Foto: ČTK

Marie Reslová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme