Stropnický: Jednání o propuštění pozorovatelů OBSE jsou zatím bez výsledku

Členové mise OBSE na Ukrajině jsou stále v zajetí proruských separatistů. K jejich propuštění znovu vyzval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Obvinil vládu v Kyjevě, že pozorovatele do nebezpečné situace nastrčila. Mezi pozorovateli OBSE je i český podplukovník. Podle českého ministra obrany Martina Stropnického (ANO) jsou všichni v pořádku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Martin Stropnický při příchodu na jednání ministrů obrany EU v Lucemburku

Ministr obrany Martin Stropnický při příchodu na jednání ministrů obrany EU v Lucemburku | Zdroj: ČTK

O stavu unesených členů mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě mluvil ministr Martin Stropnický, který je na návštěvě Spojených států, telefonicky s německou ministryní obrany Ursulou von der Leyenovou.

„Z běžné pozorovatelské mise OBSE jeden její člen mohl navštívit rukojmí, mohl posoudit jejich zdravotní stav. Je prý dobrý, psychický stav je odpovídající poměrům. A snad bude tato možnost opakovaně,“ řekl Stropnický .

„Horší zpráva je, že ve skutečných jednáních o řešení propuštění rukojmí se zatím nepokročilo,“ dodal.

Putin údajně slíbil Angele Merkelové pomoc s osvobozením pozorovatelů OBSE

Číst článek

Sedm důstojníků včetně českého podplukovníka zadržují proruští separatisté ve Slavjansku.

OBSE upřesnila, že zadrženi byli vojenští pozorovatelé ze zvláštního týmu pro kontrolu odzbrojení podle Vídeňského dokumentu z roku 2011.

Skupinu tvořili tři němečtí vojáci, německý překladatel a vojenští zástupci z Česka, Polska, Švédska (propuštěn 27. dubna) a Dánska. Německo celému mezinárodnímu týmu velelo. Ozbrojenci zajali také pět ukrajinských vojáků, kteří mezinárodní tým doprovázeli, a jejich řidiče.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme