V Praze byla odhalena lavička Václava Havla, má sloužit k setkávání a dialogu

Na pražském Maltézském náměstí byla dnes slavnostně odhalena lavička Václava Havla. Navrhl ji Bořek Šípek a má sloužit k setkávání a dialogu v duchu myšlenek prvního českého prezidenta. Knihovna Václava Havla, která lavičku zřídila, chce vytvořit celosvětovou síť takových míst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na pražském Maltézském náměstí byla slavnostně odhalena lavička Václava Havla

Na pražském Maltézském náměstí byla slavnostně odhalena lavička Václava Havla | Foto: Martin Karlík

Na slavnostní odhalení lavičky Václava Havla se přišly na Maltézské náměstí podívat desítky lidí. Mezi nimi i řada známých osobností z okruhu Václava Havla. Například Karel Schwarzenberg, Ladislav Špaček či autor lavičky, architekt Bořek Šípek.

„Odhalení jsme naplánovali na 1. května na upomínku vstupu České republiky do Evropské unie, což Václav Havel dlouhá léta prosazoval. Aby se ČR dostala do většího evropského celku. Takže to jsme chtěli tím připomenout,“ vysvětlila Marta Smolíková z Knihovny Václava Havla.

Lavička má sloužit k setkávání a dialogu v duchu myšlenek Václava Havla. Okolo kmenu lípy je stoleček se dvěma křesílky, která jsou zdobená havlovským symbolem, červenými srdíčky.

„Vlastně odkazuje na možnosti dialogu, což je jedna z takových věcí, na které Václav Havel vždycky upozorňoval, že je potřeba se bavit, potřeba demokratického dialogu. Vlastně je to taková symbolická práce, která odkazuje k Václavu Havlovi,“ říká Marta Smolíková.

Knihovna Václava Havla plánuje vytvořit celosvětovou síť takových míst. Lavičky Václava Havla už jsou ve Washingtonu, Dublinu a Barceloně.

Na pražském Maltézském náměstí byla slavnostně odhalena lavička Václava Havla | Foto: Martin Karlík

Jaroslava Malínská, Martin Karlík, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme