Tufit v Razové na Bruntálsku je evropským unikátem. Představí ho nové muzeum

Nedaleko Razové na Bruntálsku se nachází starý lom, kde se ještě v minulém století těžil tufit. Černě zbarvený kámen sopečného původu odtamtud putoval na nejrůznější stavby v okolí i za hranice. V Razové věnovali tufitu naučnou stezku a připravují také muzeum, které ukáže jedinečné stopy vulkanické minulosti Nízkého Jeseníku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Křížek u PP Rázovské tufity.jpg

Křížek u PP Rázovské tufity.jpg | Foto: Jan Kondziolka

V tufitovém lomu u Razové jsou i takové rarity, jako velká kamenná vana. Přírodní památka je dnes malebně zatravněná a stopy po lopotě lamačů černého kamene dávno zmizely. Punc výjimečnosti ale zůstává.

„V Evropě tufit najdete pouze v Itálii, tam padá z Vesuvu do moře. To se hýbe, takže tufit má jinou strukturu. Italové mají krásného kamene dost, takže ho moc nevyužívají. Ke stavebním účelům v tomto rozsahu je to tedy jediné místo v Evropě, nenajdete to nikde jinde,“ vysvětluje Pavel Rapušák z Klubu za starý Bruntál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Těžba a využití tufitu zaujaly redaktorku Petru Štrymplovou

Teď má navíc v centru Razové vzniknout malá kulturní instituce, která evropský fenomén ještě více vyzdvihne. Přírodní muzeum tufitů bude stát kousek od kostela. Hornina byla totiž hojně využita například i při stavbě tamní fary.

„V přírodním muzeu to bude pro ty, kteří přijedou autem a nechtějí nikam chodit, ale pro zdatné turisty tady máme stezku 5,5 kilometru nahoru a 5,5 kilometru zpátky. Ti se mohou podívat, jak to bylo zasazeno do terénu, do domů, do oken, do ostění dveří a tak dále,“ dodává starosta Razové Václav Bártek.

Tufity, které jsou památkou na dávnou sopečnou činnost v Nízkém Jeseníku, se v Razové těžily už od středověku. Z lomu prý putovaly až do Vídně a pozorný návštěvník je vystopuje i na nádvoří zámku v Bruntále.


Zvětšit mapu

Petra Štrymplová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme