Největší odborovou centrálu povede další čtyři roky Josef Středula

Předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů bude další 4 roky Josef Středula, předák odborového svazu Kovo. Zvolili ho účastníci sjezdu. Za prvního místopředsedu ČMKOS delegáti vybrali šéfa odborářských legislativců Víta Samka, svůj místopředsednický post pak obhájila Radka Sokolová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Středula (uprostřed) byl na 6. sjezdu ČMKOS zvolen novým předsedou. Místopředsedy se stali Radka Sokolová (vlevo) a Vít Samek (vpravo)

Josef Středula (uprostřed) byl na 6. sjezdu ČMKOS zvolen novým předsedou. Místopředsedy se stali Radka Sokolová (vlevo) a Vít Samek (vpravo) | Zdroj: ČTK

Josef Středula dostal od delegátů 142 z 227 odevzdaných hlasů, tedy 65 procent.

Podporu měl nejen od svého silného odborového svazu Kovo, který doposud vedl, ale i od dalších šesti svazů – například armády, hasičů nebo potravinářů.

Středula tak porazil svého protikandidáta, dosavadního místopředsedu Václava Pícla. Ten neuspěl ani v jedné volbě. Po neúspěšném pokusu o post předsedy nedostal dost hlasů ani na místo jeho zástupce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volbu předsedy ČKOS hodnotí politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie

Nový předseda chce především zlepšit postavení zaměstnanců i za cenu tvrdšího postupu. „Můžu slíbit svým partnerům, že pokud budou féroví při jednání s námi, budeme féroví vůči nim. Když budou neféroví, budeme stejně tak ostří a budeme hlasití, když oni se nebudou chovat k nám dobře,“ říká Josef Středula a pokračuje:

„A tím mám na mysli k nám, zaměstnancům, členům odborů, kteří jsou členy Českomoravské konfederace odborových svazů. Zkušeností opravdu za těch 25 let mám opravdu dost a neodpustím křivdy na zaměstnancích.“

Českomoravská konfederace odborových svazů byla bez předsedy od podzimu, kdy tehdejší lídr Jaroslav Zavadil odešel z funkce kvůli nástupu do Poslanecké sněmovny. Stejný postup volili i jeho předchůdci jako Richard Falbr či Milan Štěch.

Josef Středula (46)
- vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou v Opavě
- po škole pracoval ve vítkovických železárnách na údržbě válcovací trati
- v roce 1990 se stal místopředsedou základní organizace odborů
- od roku 1993 působil jako místopředseda Odborového svazu KOVO, v roce 2005 se stal jeho předsedou

„Pan Středula je v odborovém prostředí něco, co bych nazval self-made manem. To znamená člověk, který se dokázal vypracovat, který dokáže číst zahraniční analýzy, sledovat zahraniční média, vystupovat na mezinárodní půdě,“ hodnotí politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie a shrnuje:

„Je to zkrátka odborový předák, který přeci jenom trochu se vymyká z obrázku odborových vůdců, jak jsme je zde měli po roce 1989. A z tohoto pohledu se dá předpokládat, že to bude člověk, který bude sledovat čerstvé ekonomické, sociologické a politické trendy a podle toho bude mít tendenci i posouvat ve společenském prostředí odborovou centrálu tak, aby byla sebevědomým hráčem.“

Konfederace zastřešuje 29 svazů a dohromady zhruba 370 tisíc jejich členů. Podle Lukáše Jelínka „odborová organizovanost v České republice v posledních letech klesá“. Nový předseda by tak mohl být podle Jelínka tím, kdo odborům vrátí jejich prestiž.

Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková, Simona Bartošová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme