Stavebnictví ztratilo v krizi 443 miliard, situace se prý zlepší v roce 2016

O práci ve stavebnictví přišlo od roku 2008 na 50 tisíc lidí. Celý sektor ztratil zhruba 443 miliard korun. Firmy měly méně zakázek, nižší tržby, a proto musely propouštět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník, řemeslník, práce, stavba, práce (ilustrační foto)

Dělník, řemeslník, práce, stavba, práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Hlavním důvodem byla ekonomická recese, která sužovala Česko celkem šest čtvrtletí.

Svaz podnikatelů ve stavebnictví zjistil, že od roku 2008 vedle zmiňované ztráty klesl i počet velkých stavebních firem, a to o čtvrtinu.

Podle prezidenta svazu Václava Matyáše skončily i menší společnosti. Ekonomiku firem obecně považuje Matyáš za slabší. „Souvisí to pochopitelně s vlastními investicemi do rozvoje, strojové vybavenosti, do lidí, vzdělání, kvalifikací,“ vysvětluje.

Firmy totiž neměly zakázky jako v předkrizovém roce 2008. Podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví nezkrachovaly jen podniky, které byly na krizi připraveny.

Někteří odborníci ale říkají, že výhled není tak špatný. Třeba poradenská společnost Bisnode také potvrdila krach firem a velké propouštění mezi krizovými roky 2010 až 2012, na druhou stranu podle analytika Michala Řičaře očekává brzké oživení a poptávku po nových zaměstnancích.

„V období 2010 až 2012 se snížil počet zaměstnanců zhruba o tři a půl tisíce. V pozemním stavitelství se v roce 2015 neočekává přílišný nárůst, v inženýrském se na druhou stranu předpokládá, že dojde k mírnému růstu už na konci roku 2014 a v dalším roce už to bude znatelně lepší,“ tvrdí.

Programy pomůžou, ale málo

Stavebnictví můžou podle odborníků pomoci programy jako Nová zelená úsporám, ale jenom částečně. Vedle tohoto programu je na stavební firmy přímo navázaný i Panel 2013+.

Firmám se díky nim určitě zvýší počet zakázek, ale do celkové výroby to výrazně nezasáhne. „Když si vezmeme 1,9 miliardy na program Zelená úsporám a porovnáme to s výkonností stavebnictví, tak jsou to sice slabé náplasti, ale přeci jenom alespoň nějaké,“ říká Matyáš.

Program Nová zelená úsporám je otevřený tři týdny. Státní fond životního prostředí má přes 450 rozpracovaných žádostí. Současný rozpočet Panelu 2013+ je zatím kolem 700 milionů korun.

Stavebnictví by měla v příštích měsících podle odborníků pomoci zejména vyšší poptávka v oblasti dopravní infrastruktury. Důležitý podle šéfů stavebních firem bude hlavně postoj nové vlády a státních investorských organizací.

Vývoj tržeb ve stavebnictví od roku 2004 | Foto: ČTK

Simona Bartošová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme