Před deseti lety zasáhla český fotbal největší korupční aféra

Přesně před deseti lety zaplavili český fotbal kapříci, jablka či hrušky. Právě v té době se provalila zatím největší úplatkářská aféra v domácím sportu, kterou odneslo i pět profesionálních klubů včetně tří prvoligových.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání 26. kola první fotbalové ligy 1. FK Příbram - 1. SC Znojmo 28. dubna v Příbrami. Příbramský obránce Milan Mišůn (vpravo) bojuje se záložníkem Znojma David Helískem

Utkání 26. kola první fotbalové ligy 1. FK Příbram - 1. SC Znojmo 28. dubna v Příbrami. Příbramský obránce Milan Mišůn (vpravo) bojuje se záložníkem Znojma David Helískem | Zdroj: ČTK

Kdyby se herci Petr Čtvrtníček a Jiří Lábus rozhodli zpracovat volné pokračování svého „Ivánka", neměli by zřejmě o nápady nouzi.

Policejní odposlechy nějaké další fotbalové aféry, jako to bylo v případě té deset let staré, sice v ruce nemají, ale asi by si hravě vystačili se zprávami, které se tu a tam na veřejnost za uplynulých deset let dostaly.

Kauza Olomouc – Střížkov, případ kožené tašky, penalty, které svět neviděl a další podivná rozhodnutí rozhodčích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Největší korupční aféru v českém fotbale připomněl Jaroslav Plašil

Některá slovní spojení z umělecky zpracovaných policejních odposlechů za léta zlidověla a nedá se říct, že by ztratila na aktuálnosti.

Fanoušci jsou zřejmě i kvůli deset let staré aféře mnohem vnímavější i kritičtější k dění na fotbalových trávnících, a třeba chyby rozhodčích si častěji než dříve spojují s nekalostmi. Citlivější jsou také samotní hráči, kteří na podivnosti poukazují často na sociálních sítích.

Liberecký stoper s reprezentačními zkušenostmi Jan Rajnoch dokonce kvůli tomu založil se svým kamarádem facebookovou stránku „Čisté hřiště“, protože to současné mu krátce po návratu do Česka ze zahraničí začalo připadat „špinavé“.

„Člověk to musí svým způsobem brát ironicky nebo s úsměvem, ale celé je to vlastně k pláči,“ řekl Rajnoch.

Aféru odnesly tři desítky lidí

Deset let starou fotbalovou aféru „odnesly" trestem tři desítky fotbalových manažerů, rozhodčích či delegátů, včetně Ivana Horníka, bývalého manažera Žižkova a Milana Brabce někdejšího šéfa komise rozhodčích.

Právě na ně si před časem v divadelním představení „Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?" Petr Čtvrtníček a Jiří Lábus hráli. Horník a Brabec byli totiž nejvýraznějšími postavami kauzy, i když se poměrně často objevují názory, že šlo o velké oběti, dělníky fotbalu, jak si oba mezi sebou říkali.

Spekuluje se, že do aféry bylo zapleteno mnohem víc fotbalových klubů než potrestaný Synot Staré Město, Liberec, Žižkov, Vítkovice a Opava. Prsty v aféře mělo prý také mnohem více rozhodčích a funkcionářů.

V kauze nepotrestaný, tehdejší přední manažer fotbalové Sparty Miroslav Pelta mluvil prý v nadsázce o „cinklém“ jaru, a případné hříchy z dřívějška už si dávno odpracoval. Takže dnes bojuje proti nekalostem z pozice předsedy České fotbalové asociace.

Vliv rozhodčích, kteří hráli v zatím největší úplatkářské aféře zásadní roli, za deset uplynulých let obecně ještě výrazně zesílil.

Jaroslav Plašil, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme