Rada bezpečnosti OSN vyšle do Středoafrické republiky mírové jednotky

OSN vyšle do Středoafrické republiky 12 tisíc vojáků. Rozhodla o tom Rada bezpečnosti. Jejich úkolem bude zastavit střety mezi křesťany a muslimy. Ty si dosud vyžádaly stovky obětí a téměř milion lidí je bez domova. O vyslání pomoci uvažuje i Česká republika. Armáda už dříve uvedla, že je schopna nasadit na 250 vojáků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada bezpečnosti OSN vyšle do Středoafrické republiky mírové jednotky

Rada bezpečnosti OSN vyšle do Středoafrické republiky mírové jednotky | Zdroj: Reuters

Situace ve Středoafrické republice má podle zástupce OSN Johna Ginga prvky počínající genocidy jako kdysi ve Rwandě a Bosně.

Znepokojivé zprávy o tom, že se lidé upalují zaživa nebo že se jako válečná zbraň používá znásilňování, se objevují každodenně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci ve Středoafrické republice sleduje také zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

Momentálně údajně nejde o náboženský konflikt. Podle zahraničněpolitického komentátora Českého rozhlasu Milana Slezáka je to ale sporné.

„Náboženský konflikt to není potud, že ani jedna ze stran nepoužívá náboženství jako ospravedlnění pro to, co dělá. Na druhou stranu právě to, že v konfliktu figurují dvě strany, které jdou proti sobě, to samozřejmě prvky náboženského konfliktu nese,“ míní.

S násilnostmi začali muslimové, teď se většiny zvěrstev dopouštějí křesťané, kteří se mstí. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun konflikt označil jako etnonáboženský.

Dvanáct tisíc modrých přileb, konkrétně 10 tisíc vojáků a 1800 policistů, má nahradit současný kontingent příslušníků Africké unie v září. Ve Středoafrické republice je teď 6 tisíc afrických a dva tisíce francouzských vojáků. Do září pomůže také tisíc vojáků ze zemí EU.

Cílem mírové mise OSN je ochránit civilisty a humanitární konvoje a zajistit pořádek. Vojáci mají také za úkol podílet se na brzké přípravě prezidentských a také parlamentních voleb.

Bojovníci muslimského hnutí Séléka, které ve Středoafrické republice vládne od převratu loni v březnu | Foto: Reuters

Milan Slezák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme