Před padesáti lety vydali Rolling Stones své první album

Před půl stoletím, v dubnu 1964, vyšlo ve Velké Británii první album skupiny Rolling Stones. Obsahovalo především převzaté skladby a jmenovalo se jednoduše The Rolling Stones.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rolling Stones, Brian Jones uprostřed

Rolling Stones, Brian Jones uprostřed | Foto: Cyrus Andrews

„Naše první album odráží to, co jsme hrávali v klubu Crawdaddy – a to byli pravidelně Jimmy Reed, Bo Diddley, Muddy Waters, občas Slim Harpo. To nejlepší je na tomhle albu,“ vzpomínal později kytarista kapely Keith Richards.

V první polovině 60. let patřil richmondský Crawdaddy ke třem stěžejním britským klubům stylu RB, založil ho gruzínský imigrant Giorgio Gomelsky, který ve dne dělal pomocného střihače u filmu a v noci hudebního promotéra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek natočila redaktorka Helena Berková

Rolling Stones vznikli v roce 1962 a v klubu Crawdaddy poprvé vystoupili v únoru 1963. Poprvé tam s nimi hrál bubeník Charlie Watts. Gomelského domovská kapela Dave Hunt RB Band tehdy kvůli vánici nedorazila – byla to nejhorší zima od roku 1740.

Koncert nebyl příliš úspěšný. Gomelsky tehdy dokonce nabízel jeden lístek hned na dva koncerty. Za pár týdnů však už bylo všechno jinak.

Stouni tehdy měli první hit – coververzi písně Come On od Chucka Berryho. V Crawdaddy tehdy skupina vystupovala dvakrát týdně a v dubnu 1963 se na ni přišli podívat i Beatles.

Skladby na albu The Rolling Stones
1. (Get Your Kicks On) Route 66
2. I Just Want to Make Love to You
3. Honest I Do
4. I Need You Baby (Mona)
5. Now I’ve Got a Witness (Like Uncle Phil and Uncle Gene)
6. Little By Little
7. I’m a King Bee
8. Carol
9. Tell Me
10. Can I Get a Witness
11. You Can Make It If You Try
12. Walking the Dog

„Musíte si uvědomit tu dobu, o popmusic se tehdy na intelektuální úrovni vůbec nemluvilo. Termín popkultura vůbec neexistoval. Populární hudba ale najednou začala mít význam jako nikdy předtím. Stala se důležitou, možná nejdůležitější uměleckou formou doby, dřív ji nikdo za uměleckou formu nepovažoval,“ vysvětloval frontman kapely Mick Jagger.

Završením éry v klubu Crawdaddy bylo právě první album s názvem The Rolling Stones. Vyšlo v dubnu 1964.

V té době za tahouna skupiny mnozí označovali kytaristu Briana Jonese, který zemřel za nejasných okolností v roce 1969.

„Byl hudebně zkušenější, takže v těch prvních fázích hrál roli takového nekorunovaného kapelníka, na což si posléze skutečně i osoboval nárok. Ale to už bylo ve chvíli, kdy naopak otěže pevně převzali Keith Richards s Mickem Jaggerem a kdy už na něj to vůdcovství nemohlo vyzbývat, protože naopak hrál roli stále menší a menší. Také bohužel potom s přibývající konzumací především drog a i alkoholu se tak postupně rozkládal,“ poznamenal hudební publicista Ondřej Konrád.

Netrvalo dlouho a richmondský klub už byl pro Stouny příliš malý – v Crawdaddy je vystřídali Yardbirds s Ericem Claptonem, později tam vystupovali i Led Zeppelin, Elton John nebo Rod Stewart.

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme