Plzeňský kraj pomáhá hledat českým podnikatelům obchodní partnery v Číně

Vedení Plzeňského kraje podporuje obchodní spolupráci s Čínou. Cílem hejtmanství je pomoci českým firmám najít v Číně nová odbytiště pro výrobky a služby a zároveň přilákat čínské podnikatele do Česka. Další obchodní příležitosti byly také hlavním tématem nedávné návštěvy ve spřátelené čínské provincii. Delegaci tvořili jak vrcholní představitelé Plzeňského kraje, tak podnikatelé z regionu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostel Svatého Bartoloměje na náměstí Republiky v Plzni

Kostel Svatého Bartoloměje na náměstí Republiky v Plzni | Foto: Tomáš Adamec

Delegace zavítala do jedné z čínských provincií, se kterou kraj dlouhodobě spolupracuje. Mezi patnácti podnikateli byli jak ti, kteří chtějí do Činy vyvážet, tak ti, kteří chtějí společně s čínskými firmami dělat byznys v Plzeňském kraji.

Náměstek hejtmana Ivo Grüner z ČSSD věří, že mise byla úspěšná. „V případě regionu Zhejiang v Číně jsme jim chtěli otevřít dveře a myslím, že se nám to podařilo,“ říká.

Během návštěvy podepsali Západočeši dvě smlouvy. Právě ty mohou podle Grünera česko-čínskou spolupráci usnadnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O česko-čínské obchodní spolupráci v Plzeňském kraji informoval reportér Lukáš Milota

„Jednu smlouvu podepsal pan hejtman s panem guvernérem o zlepšení podnikání a o spolupráci v rámci obou regionů, s tím, že budeme chtít otevřít kancelář pro podporu cestovního ruchu a podnikání v Hangzhou a recipročně u nás v Plzni,“ popisuje Grüner.

Druhou smlouvu stvrdili vedoucí představitelé partnerských hospodářských komor. Podle Miloslava Zemana z Asociace hospodářských komor Jihozápad může být právě Čína dobrým odbytištěm pro české výrobky a služby.

„Já se nemohu zbavit dojmu, že Evropská unie ještě není v takové kondici, a naše firmy samozřejmě nejsou v pozici, že by tady odbyt udávaly tak snadno. Pak musíme hledat po světě místa, kde se dá obchod realizovat. To je Rusko, ale to je dnes složité kvůli vztahům s Ukrajinou, a pak je to Asie. Nejprogresivnější státy jsou tam Vietnam a Čína,“ tvrdí Zeman.

Náměstek hejtmana Ivo Grüner věří, že tuzemští podnikatelé mají šanci se na čínském trhu prosadit, a to v různých odvětvích.

„Především v rámci výstavby metra, tedy naše Škodovka. Velký zájem byl o materiálové inženýrství, o nové technologie. Velkou možnost vidíme ve spolupráci se Západočeskou univerzitou. Velký zájem je o potraviny, a to dovoz z České republiky, především výživy pro malé děti,“ nastiňuje.

Podpora i pro cestovní ruch

Podpora česko-čínské spolupráce může napomoci i cestovnímu ruchu v Plzeňském kraji. „Je tam celá řada lidí, kteří jsou relativně hodně bohatí a v objemech jsou to neuvěřitelná čísla, která by mohla pomoci především Šumavě. Oni chtějí vidět čistou přírodu, chtějí vidět památky,“ konstatuje Grüner.

Na setkání v Číně naváže zanedlouho další schůzka, tentokrát v plzeňském Parkhotelu, kam podle Miloslava Zemana z Asociace hospodářských komor Jihozápad přijede přes 120 čínských podnikatelů.

„Pro které tady budeme hledat případné obchodní partnery nebo vazby. Byli bychom samozřejmě rádi, aby se Plzeňský kraj stal místem, kde mají ty firmy své sídlo a odkud operují po celé Evropě,“ dodává Zeman.

Česko-čínské ekonomické fórum v Plzni je naplánované na 29. května.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme