V pardubických Tyršových sadech padne jen 10 stromů. Pokácí je strážníci

Rekonstrukce Tyršových sadů v Pardubicích už čtyři roky zajímá média, radnici i občany. V centrálním parku se ale stále nic neděje. Teď tam ale budou městští strážníci kácet stromy, které ohrožují bezpečnost kolemjdoucích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tyršovy sady v Pardubicích

Tyršovy sady v Pardubicích | Foto: Jiří Štefl | Zdroj: Český rozhlas

Občanská sdružení Chráníme stromy a Zelená pro Pardubice podala protest proti skácení 94 stromů a 12 keřových skupin v parku. Jejich stížnost posuzoval Městský úřad v Přelouči.

„Díky námitkám a připomínkám některých skupin bylo rozhodnuto, že by rozhodnutí magistrátu mohlo být podjaté. Proto krajský úřad přesunul rozhodnutí do Přelouče,“ vysvětluje náměstek primátorky Pardubic František Brendl za Pardubáky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Revitalizaci Tyršových sadů v Pardubicích sleduje reportérka ČRo Naďa Kubínková

Přelouč nakonec povolila skácet většinu stromů. Odpůrci se ale znovu proti tomuto rozhodnutí odvolali. „Dle našeho názoru úřad v Přelouči nezohlednil v dostatečné míře naše připomínky. Třeba povoluje kácení všech keřů a neshodli jsme se ani na některých stromech,“ říká Jan Linhart z občanského sdružení Zelená pro Pardubice.

„Neprotestovali jsme proti stromům, které jsou v havarijním stavu. Naopak jsme úřad vyzvali, aby kácení stromů v havarijním stavu provedl hned,“ dodává Jan Linhart.

K zemi tedy půjde pouze deset stromů, které ohrožují všechny, co se parkem procházejí. Pardubická radnice pověří kácením městskou policii.

„Mají odborníky, kteří mají certifikaci. V rámci výcviku pro ně deset stromů není problém. Požádáme městskou policii, aby to bylo co nejrychleji,“ plánuje náměstek Brendl.

Jaký bude osud dalších asi 80 stromů, které chce město skácet, nikdo neví. Jejich existence nebo neexistence ale podle Brendla nemůže nijak narušit plánovanou opravu Tyršových sadů.

Revitalizace sadů je ohrožena

„Ať tam stromy zůstanou, nebo ne, realizaci revitalizace nevadí. Odstraněny by být měly z pěstebních či bezpečnostních důvodů,“ tvrdí náměstek pardubické primátorky.

Otázkou ale zůstává, jestli se revitalizace Tyršových sadů vůbec uskuteční. Antimonopolní úřad totiž zakázal podepsat smlouvu s dodavatelem stavby, protože jedna z firem si stěžovala na podmínky výběrového řízení.

Město se sice odvolalo a úřad celou věc znovu prošetřuje. Jestliže ale nerozhodne ve prospěch radnice co nejdříve, oprava parku se během nadcházejícího léta neuskuteční.

Naďa Kubínková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme