Thajská premiérka musí odstoupit kvůli zneužití moci, rozhodl tamní ústavní soud

Thajská premiérka Jinglak Šinavatra musí odstoupit. Rozhodl o tom dnes ústavní soud v Bangkoku. Předsedkyně vlády podle jeho rozhodnutí zneužila své pravomoci. Její příznivci už do metropole Bangkoku svolávají další lidi k masivní demonstraci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Thajská premiérka Jinglak Šinavátová

Thajská premiérka Jinglak Šinavátová | Foto: Wason Wanichakorn | Zdroj: ČTK

Šinavatra se podle soudu dopustila trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele, když před třemi lety odvolala z funkce šéfa národní bezpečnosti. Na jeho místo poté nastoupil její příbuzný.

Za to musí podle soudců odstoupit z funkce a odejít na pět let z politiky. Premiérka ale svou vinu odmítá a tvrdí, že o odvolání šéfa policie tehdy rozhodovala rada ministrů, a nikoli jen ona sama. Její příznivci považují dnešní verdikt za zmanipulovaný.

Příznivci vládní strany a premiérky svolávají do thajské metropole Bangkoku demonstrace. Na sobotu dokonce plánují masivní protest v centru města.

Hrozí další nepokoje

Odborníci se obávají, že by mezi těmito dvěma politickými tábory – tedy opozicí a provládní skupinou – mohlo dojít ke střetům. Jako tomu bylo loni v prosinci, kdy demonstrace protivládních stoupenců eskalovaly. Při střetu stoupenců opozičních táborů a policie zemřelo v Thajsku od listopadu loňského roku 25 lidí.

Opozice se o svržení premiérky snažila už půl roku. Tvrdí, že Jinglak Šinavatra je navázaná na svého bratra Thaksina Šinavatru, bývalého premiéra žijícího v exilu. Představitelé opozice proti jejímu zvolení a vládě dlouhodobě protestují.

Prosincové střety mezi opozici a provládními stoupenci vedly dokonce k vyhlášení předčasných voleb v únoru. Ty ale musely být zrušeny, protože neproběhly všude. Opozice blokovala některá volební místa. Nové volby pak vyhlásila vláda na 20. červenec. Toto rozhodnutí ale musí ještě schválit král.

Kateřina Procházková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme