Ministerstvo školství zvažuje zavedení jednotných přijímacích zkoušek na střední školy

Ministerstvo školství uvažuje, že zavede jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Týkat by se měly všech maturitních oborů. Důvodem je podle šéfa resortu Marcela Chládka z ČSSD rozdílná úroveň žáků, kteří přicházejí ze základních škol. Jednotné přijímací zkoušky by mohly platit od příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přijímací zkoušky na střední školy.

Přijímací zkoušky na střední školy. | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Zatím je to ve fázi přípravy, kdy se bavíme o tom, z jakých předmětů mají jednotné přijímací zkoušky být. Jedna z alternativ je, že to bude český jazyk a matematika nebo druhá varianta je český jazyk, matematika a cizí jazyk,“ uvedl ministr Marcel Chládek.

Poté, co ministerstvo návrh připraví, bude podle Chládka následovat diskuse se zástupci krajů a ostatních zřizovatelů škol, a pak se zástupci odborné veřejnosti. „Poté můžeme od příštího roku například připravit pilotáž. Řada krajů tyto přijímací zkoušky již dělá nyní a kupuje je od soukromých firem. My je budeme dávat zdarma,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo školství plánuje sjednotit přijímačky na střední školy. Hosty večerní publicistiky byli ministr školství za ČSSD, Marcel Chládek a Tomáš Feřtek z obecně prospěšné společnosti EDUin.

Jednotné přijímací zkoušky by podle ministra měly vycházet z rámcových vzdělávacích programů a musí obsahovat učivo základních škol. Byly by u všech maturitních oborů bez ohledu na to, kdo je zřizovatelem školy.

„Vycházím také z toho, že jak zpráva České školní inspekce, tak zpráva mezinárodního měření PISA nám dává varovné signály, že ne všechny školy mají stejný výstup. Diametrálně se liší například, co se týče kvality jako takové. A to je také cílem přijímacích zkoušek,“ přiblížil.

Chládek zdůraznil, že chystané sjednocení zkoušek musí také navázat na změnu způsobu financování regionálního školství. „Nyní se financují školy za počet studentů. A mně přijde logičtější, aby zkoušky navazovaly na tuto změnu jako takovou. Náš systém je přežitý. Chceme kvalitu a platíme za kvantitu. A to se musí změnit,“ dodal.

Tomáš Feřtek z obecně prospěšné společnosti EDUin zaměřené na koncepci vzdělávání zatím nechtěl nápad jednotných přijímacích zkoušek na střední školy hodnotit.

„Soudit se o tom dá až poté, co o tom budeme vědět víc. Obávám se efektu, který měla státní maturita. To znamená, že když děláte jednu zkoušku pro tak široké spektrum škol, většinou nezískáte příliš kvalitní výsledek. Bude záležet na tom, jak se to bude dělat,“ řekl.

Změna systému financování regionálního školství je podle něj nutná. „Myslím, že bude třeba jiný mechanismus pro základní školy a jiný pro střední,“ dodal.

Veronika Sedláčková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme