Česko zasáhly silné bouřky. Výstraha meteorologů platí až do noci

Meteorologové varují před silnými bouřkami. Odpoledne už zasáhly téměř celé Čechy, večer se studená fronta přesune na Moravu a do Slezska. Silné bouřky hrozí až do jedné hodiny v noci. Někde je může doprovázet i krupobití.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Blesky v okolí Prahy

Blesky v okolí Prahy | Foto: Robin Duspara, Lovci bouřek

Výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí vydali meteorologové pro téměř všechny kraje kromě Karlovarského a Ústeckého.

„Očekáváme, že v těchto bouřkách se mohou ojediněle vyskytnout srážkové úhrny kolem 30 milimetrů – mohou padat i kroupy – a lokálně i nárazy větru až do 70 kilometrů za hodinu,“ přibližuje Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu.

V noci na sobotu mohou kvůli přívalovým dešťům v některých oblastech prudce stoupnout menší toky. Konkrétně by mohlo jít o Brdy a o Vysočinu.

První následky bouřek už hlásí Lounsko, kde voda v některých domech zatopila sklepy. Na Vsetínsku pak hasiči vyjeli hasit střechu rodinného domu, kterou zapálil blesk.

Přehrát

00:00 / 00:00

O předpověď počasí se zajímal redaktor Tomáš Bystrý

Český hydrometeorologický ústav kvůli větru doporučuje zajistit okna i dveře a odstranit volně stojící předměty, třeba zahradní nábytek. Vítr může také lámat větve, řidiči by proto měli být opatrní.

V dalších dnech už by se silné bouřky vyskytovat neměly, meteorologové ale počítají s výraznějším ochlazením. Už teď je například na severu Čech jen kolem pěti stupňů Celsia.

Zítřejší teploty by se měly podle meteorologů pohybovat v Čechách od šesti do deseti stupňů, na Moravě pak od devíti do třinácti. Až do úterý se mohou objevovat i ranní mrazíky.

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme