Prezident Barack Obama tradičně povečeří s významnými novináři

Nejlepší američtí novináři dnes vymění tužku a poznámkový blok za netradiční výbavu. Oprašují večerní róby i smokingy a trénují promenádu po červeném koberci. Washingtonské korespondenty z Bílého domu totiž čeká výroční večere s americkým prezidentem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílý dům ve Washingtonu

Bílý dům ve Washingtonu | Foto: Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Cezary Piwowarski, Wikimedia Commons

S prezidentem a první dámou se sejdou nejvlivnější komentátoři, respektovaní novináři, politici, poradci, ale i hvězdy showbyznysu.

Nestává se příliš často, aby spolu všichni zasedli ke společnému stolu. I proto je víkend, kdy Asociace zpravodajů Bílého domu pořádá výroční večeři, ve Washingtonu považovaný za společenskou událost roku.

Zažertovat si na vlastní účet i na konto médií patří k dobrému tónu jak ze strany prezidenta, tak i pořadatelů, kteří coby průvodce večerem zvou nejlepší americké komiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tradici slavnostních večeří připomněla zpravodajka ve Washingtonu Lenka Kabrhelová

Barack Obama se v uplynulých letech neváhal vtipem opřít do leckoho včetně sebe, novináře se ale zároveň nezdráhal pochválit a poděkovat jim za práci.

Tradice, kterou stavovská organizace novinářů píšících o Bílém domě založila už v roce 1920, postupem času nabrala novou podobu. Blýsknout se dnes chtějí všichni nejen svou prací, za kterou se během večera udělují výroční ceny, ale i vtipem, šarmem, kontakty či hvězdnou společností. Svět novinářů a politiků běžně doplňují hollywoodští herci či populární zpěváci.

To, že jsou si všechny tři tábory včetně show byznysu až příliš blízko, je ovšem i terčem kritiky. Některá respektovaná americká média tak místo klasické večeře organizují své vlastní večírky.

Obdivovatelé i kritici se však shodují v tom, že není špatné, když si Washington ponořený do politických bitev jednou do roka zahraje na Hollywood.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme