Moderátor pořadu Top Gear stanice BBC Clarkson za údajné rasistické slůvko pykat nebude

Stačí jakákoli další urážlivá poznámka a slavný moderátor Jeremy Clarkson v BBC nedobrovolně končí. Autor celosvětově populárního pořadu Top Gear dostal od stanice poslední varování po skandálu kolem údajného použití rasistického výrazu v záběru, který se nakonec na obrazovkách neobjevil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proslulý moderátor pořadu Top Gear Jeremy Clarkson dostal od BBC poslední varování po dalším z řady incidentů

Proslulý moderátor pořadu Top Gear Jeremy Clarkson dostal od BBC poslední varování po dalším z řady incidentů | Zdroj: Reuters

Mumlání v dětském rozpočitadle přivedlo stejně slavného jako prostořekého moderátora na pokraj vyhazovu. Clarkson sám přiznává, že zpětně ve sluchátkách slyšel, jakoby pronesl slůvko začínající na ‚n‘ označující osobu tmavé barvy pleti.

„Byl jsem zahanbený a šokovaný, protože tohle slovo nenávidím. Udělal jsem všechno, co bylo v mých silách, aby se tahle verze v pořadu neobjevila," uvedl Clarkson v nahrávce, ve které prosí o odpuštění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Střípky citlivé aféry shromáždil zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu v Londýně Jiří Hošek

Řada prominentních politiků se proslulého moderátora zastala. Jiní, jako třeba místopředsedkyně labouristické strany Harriet Harmanová, žádali jeho propuštění z BBC.

Kauza možná ještě nekončí, protože Clarkson v pravidelném sloupku v deníku The Sun kritizuje BBC, že ho donutila omluvit se za něco, co neudělal. Chlebodárce si tak prý„najde cestu, jak se ho zbavit", protože má být propuštěn za jakoukoli další urážlivou poznámku, ať bude pronesena kdykoli a kdekoli.

Clarksonův slovní výstřelek ale není prvním. V březnové epizodě pořadu natáčené v Barmě a Thajsku použil výraz „slope“, což může být nakloněná plocha, ale také rasistické slangové označení obyvatel jihovýchodní Asie. Moderátor také přirovnal japonská auta k lidem s výrůstky na tvářích či nemístě vtipkoval na adresu řidičů nákladních aut, když je dal do spojení s vraždami prostitutek.

Svět má za sebou týden plný velkých afér s rasovým podtextem. Na fotbalové scéně to byl „banánový" incident s barcelonským obráncem Alvesem. Spojené státy zase žily vysokým trestem za rasistický komentář pro majitele basketbalového klubu LA Clippers.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme