Prezident Gauck uctil v Terezíně památku tamních obětí 2. světové války

Do Terezína dnes zamířil německý prezident Joachim Gauck a jeho český protějšek Miloš Zeman s manželkou. Do terezínské Malé pevnosti přijeli uctít památku obětí, které tam nacisté během druhé světové války připravili o život. Německý prezident do Terezína zavítal v rámci třídenní státní návštěvy České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý prezident Joachim Gauck (vlevo) a jeho český protějšek Miloš Zeman navštívili 6. května pevnost Terezín

Německý prezident Joachim Gauck (vlevo) a jeho český protějšek Miloš Zeman navštívili 6. května pevnost Terezín | Zdroj: ČTK

Joachim Gauck přijel do Terezína před šestnáctou hodinou. Kromě českého prezidenta Zemana jej doprovázel také hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček z KSČM a další krajští politici.

Prezidenti za doprovodu místních správců areálu navštívili terezínskou Malou pevnost, která za války sloužila jako nechvalně proslulá věznice pražského gestapa. Společně se seznámili s historií Malé pevnosti a prohlédli si i cely.

Setkali se také s pamětníky terezínských událostí a položili květiny obětem na místě bývalého popraviště. Součástí návštěvy byl také pietní akt na Národním hřbitově a položení věnců k terezínskému památníku.

Pietu završila společná modlitba za účasti vrchního rabína Karola Sidona. Joachim Gauck pak ještě navštíví muzeum ghetta.

Prezident Gauck v Karolinu připomněl milníky česko-německého soužití

Číst článek

Jde o první návštěvu německého prezidenta v Terezíně. Bývalý evangelický pastor a kazatel Joachim Gauck tak navázal na dva roky starou návštěvu památníku v Lidicích. Tam zavítal jako první vysoce postavený německý politik od návštěvy německého kancléře Helmuta Kohla v roce 1988 a jako první německý prezident vůbec.

V červnu roku 2012 navíc poslal tehdejšímu českému prezidentovi Václavu Klausovi omluvný dopis k 70. výročí vyhlazení Lidic nacisty a pamětníci terezínských válečných událostí vnímají tento akt i samotnou návštěvu jako vstřícné gesto.

Joachim Gauck je prvním prezidentem Německa, který pochází z bývalé NDR, a ve své vlasti se těší velké oblibě.

Jan Bachorík, kap, Tomáš Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme