Přerovský soud nechce řešit kauzu primátora Lajtocha kvůli obavám z možné podjatosti

Okresní soud v Přerově požádal o odnětí případu primátora Lajtocha a dalších pěti lidí z magistrátu. Nechce být vystaven obvinění z podjatosti kvůli vazbám mezi obžalovanými a trestním senátem. Celý spis, týkající se údajně předražených zakázek na stavbu zimního stadionu a domova pro seniory v Přerově, teď leží u Krajského soudu v Ostravě. Rozhodnutí o návrhu a přikázání věci k jinému soudu zatím nepadlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Lajtoch - senátor a primátor města Přerov

Jiří Lajtoch - senátor a primátor města Přerov | Foto: Tomáš Adamec

Přerovský soud se nechce případem kolem primátora Lajtocha zabývat už kvůli tomu, že manželka jednoho z obžalovaných zde pracuje. Podle předsedy senátu Jiřího Barboříka ale existují i další okolnosti, které by mohly budit obavy z podjatosti. „Většina přísedících zdejšího soudu na trestním úseku byla jmenována zastupitelstvem, v němž působí někteří obvinění,“ vysvětlil.

Krajský soud v Ostravě se zatím se spisem seznamuje. Pokud důvody návrhu uzná, přiřadí projednávání kauzy jinému okresnímu soudu.

Státní zástupce Lajtocha a dalších pět lidí z magistrátu obžaloval kvůli podezřelým veřejným zakázkám v dubnu. U soudu se mají zodpovídat z toho, proč obě stavby stály město o miliony korun více, než se původně plánovalo. V obvinění se řeší i osobní vazby politiků na dodavatelskou stavební firmu.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme