Deset let po vstupu do Evropské unie Slováci pomalu ztrácejí svůj eurooptimismus

Slovensko si připomíná 10 let od vstupu do Evropské unie. Bratislava dohnala ztrátu způsobenou mezinárodní izolací za vlády Vladimíra Mečiara a členským státem se stala v roce 2004. Dnes je členství v unii pro Slováky samozřejmé a jen málokdo se nad ním pozastavuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slováci oslavují 10 let v Evropské unii

Slováci oslavují 10 let v Evropské unii | Foto: Vojtěch Berger

V Bratislavě se kulaté výročí slavilo přímo v centru města.

„Život mi to moc nezměnilo, ale jsem ráda, že jsme v Evropské unii. Zvlášť teď, když je situace taková všelijaká, i na Ukrajině. Člověk je takový jistější,“ vysvětluje starší žena.

Balónky a taška s propagačními materiály čekaly včera na každého, kdo prošel přes hlavní bratislavské náměstí. Jindy prázdné prostranství se zaplnilo stánky a vyrostlo tam i koncertní pódium. Všechno dohromady mělo Slovákům připomenout jejich 10 let s Evropskou unií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oslavy v Bratislavě sledoval zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger

„Procházeli jsme finanční a dluhovou krizí, což se projevilo na zvýšení nezaměstnanosti, takže eurooptimismus, který byl na Slovensku vždy o mnoho větší než v České republice, už se také postupně snižuje,“ říká šéf informační kanceláře Evropského parlamentu v Bratislavě Robert Hajšel.

Rozehřát publikum tématem Evropské unie byl pro moderátora celé akce pořádný oříšek. Přihlížející školačky stejně nejvíc ze všeho ocenily rozdávané balónky. Na unijní oslavy vzala dívky učitelka:

„Aby si uvědomily a dozvěděly se, že co se v této zemi posouvá vpřed, je často právě díky tomu, že jsme v Evropské unii.“

Europoslance volí rekordně málo lidí

Slováci toho od Evropské unie hodně čekali. A evropským institucím pořád důvěřují víc než třeba slovenské vládě nebo parlamentu.

„Je to vlastně taková odvrácená stránka nedůvěry v schopnost našich společenských elit zvládnout problémy na úrovni. To znamená, že většina lidí na Slovensku si nemyslí, že kdybychom vystoupili z Evropské unie, měli bychom dostatečný potenciál na lepší a efektivnější řešení problémů,“ upozorňuje socioložka Zora Bútorová.

Na druhé straně mají voliči na Slovensku pramalý zájem o volby do Evropského parlamentu. Účast ještě nikdy nepřesáhla 20 procent a je nejnižší v celé unii. Podobné oslavy jako v Bratislavě se proto chystají i v dalších slovenských městech. Lidem mají připomenout, že volby se konají už za chvíli.

Slováci oslavují 10 let v Evropské unii | Foto: Vojtěch Berger

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme