Lučany nad Nisou koupily rozhlednu, chybějící peníze v pokladně chtějí vybrat od dárců

V dnešní době je možné koupit téměř všechno. Třeba víc než sto let starou kamennou rozhlednu. Tu na Bramberku v Jizerských horách si v dražbě pořídilo město Lučany nad Nisou. Z vyvolávací ceny 800 tisíc se ale její cena vyšplhala na dva a půl milionu korun. To už je ale pro Lučany moc. Město teď věří, že peníze, které by v městské pokladně chyběly, vybere od dárců ve veřejné sbírce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhledna Bramberk. Autor fotografie: Hejkal

Rozhledna Bramberk. Autor fotografie: Hejkal | Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Germany

Na vyhlídkové věži na Bramberku vzpomíná starosta Jiří Řešátek Sdružení pro Lučany nad Nisou na minulý týden, kdy probíhala dražba, která byla podle jeho slov velmi náročná na nervy. Lučany nebyly jediným zájemcem o kamennou rozhlednu.

„Vybojovali jsme to pro Lučany, částka ale není malá. Pro naše malé město je velká - je to dva miliony pět set deset tisíc. Když jsem přihazoval posledních deset tisíc, tak už jsem říkal: a dost!“ říká starosta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Bramberku natáčela redaktorka Šárka Škapiková

Bramberk a Jizerské hory ale mají hodně milovníků, kteří chtějí pomoct.

„Už když jsem odjížděl do Prahy na dražbu, měl jsem přislíbeno téměř milion korun od lidí, kterým to nebylo lhostejno. A na základě vydražení se k nim přidávají další,“ prozrazuje.

Podle Reginy Fučíkové z infocentra v Jablonci nad Nisou je Bramberk pro mnohé lidi srdeční záležitostí:

„Bramberk je velmi oblíbený, v poslední době se o něm živě debatovalo. Konečně ho získalo do vlastnictví město Lučany, čemuž jsou všichni určitě rádi, protože bývala doba, kdy nebyl přístupný a všechny skalní turisty, ale i občany města, to mrzelo. Takže jsme potěšeni, že Bramberk znovu zazáří ve své původní slávě a bude výletním místem, jako býval dřív.“

Nejen na Bramberk, ale obecně na všechny jizerskohorské rozhledny chodí hodně turistů.

Rozhledna Královka v Jizerských horách | Foto: licence Creative Commons — Attribution-ShareAlike 2.0 Germany CC

„Táhnou určitě, protože Jablonec a Jizerské hory nejsou tak historicky významné oproti jiným místům v Čechách, ale právě ty kamenné rozhledny jsou takovými perlami našich hor. Jsou nejnavštěvovanějšími místy Jizerek,“ dodává Fučíková.

Vstupné na věž je symbolické. Město chce přilákat co nejvíc výletníků. „ Když si spočítáte na konci sezony, že sem přišlo až sedm tisíc turistů, tak je to krásné číslo,“ pochvaluje si starosta Řešátek.

Místní lidé vzpomínají na restauraci pod rozhlednou, která kdysi nabízela slavné bramboráky Bramberáky.

„Hospůdka by tady byla hezká, kdyby se hezky udělala,“ říká muž. „Kdysi to tu bývávalo. Když jsme to 1. srpna 2010 otevírali, tak sem lidé přišli a vzpomínali na vyhlášené Bramberáky,“ říká další.

Dnes bývalý hostinec zeje prázdnotou. Ale prý ne nadlouho. „ S novým majitelem už jsme se spojili a dohodli jsme se na tom, že chce do měsíce otevřít nějaké menší občerstvení, takže by to mělo být se vším všudy,“ věří starosta.

Časem by se mělo bistro rozrůst na restauraci.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme