Ve Štětí na Litoměřicku budou závodit dračí lodě. Na Labe vyjedou poloprofesionálové i amatéři

Dvanáct posádek dračích lodí složených z amatérů i poloprofesionálů i amatérů, kteří dnes do lodí usednou poprvé, se utká na Labi u Štětí na Litoměřicku. Rozjížďky probíhají od rána, hlavní závod na jeden kilometr začne po třetí hodině odpoledne. Pro návštěvníky je připravený i doprovodný program.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dračí lodě

Dračí lodě | Foto: Ladislav Bába

Do jedné z lodní usedne i redaktorka Českého rozhlasu Iva Zítková. „Moje posádka se poprvé sejde až na břehu ve štětínské loděnici,“ upřesňuje redaktorka.

V minulosti se ale při závodech podobným posádkám, které se sesbírali z dobrovolníků přímo na místě, podařilo porazit i velmi zdatné soupeře.

Dračí loď je dlouhá 12,5 metrů, bez posádky váží kolem 250 kg má tvar otevřené kanoe s dračí hlavu na špici a dračím ocasem na zádi.

V sestavě je maximálně 20 vsedě pádlujících závodníků a bubeník, který sedí na špičce čelem k posádce a udává rytmus údery do bubnu a kormidelníkem stojící na zádi a řídící směr. Při některých závodech musí být posádky smíšené, musí v nich být nejméně čtyři ženy.

V roce 2009 se konalo mistrovství světa dračích lodí jen nedaleko od Štětí areálu vodních sportů v Račicích a účastnilo se ho přes 3500 sportovců z téměř 30 zemí celého světa.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme