Atraktivní, ale i přitěžující. Takový je český fotbalový pohár pro domácí týmy

Ve finále německého fotbalového poháru se možná utkají rivalové Dortmund s Bayernem, ve finále toho španělského dojde ve středu večer na prestižní souboj Realu Madrid s Barcelonou. I v českých poměrech se může rozhodovat o vítězi mezi velkými soupeři posledních let Spartou a Plzní. Na rozdíl od zahraničí ale domácí pohárová soutěž nebývá pro její účastníky vrcholně důležitá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jablonec Pohár České pošty 2013

Jablonec Pohár České pošty 2013 | Zdroj: ČTK

„Chceme vyhrávat a chceme vyhrát pohár,“ vyhlašuje trenér Viktorie Plzeň Dušan Uhrin mladší.

Západočeši ligový titul kvůli desetibodové ztrátě na Spartu obhájí už těžko, proto by Dušan Uhrin mladší rád získal trofej, která jinak bývá až druhá v pořadí, a to s výrazným odstupem. Takový rozdíl vzniká i kvůli tomu, že v poslední době má jen vítěz české ligové soutěže právo startovat v penězi přetékající Lize mistrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atraktivitou domácího poháru se zabýval reportér ČRo Jan Kaliba

Pro Plzeň teď ale získává domácí pohár na atraktivitě. Pokud zvládne čtvrteční první zápas s Brnem a pak i semifinálovou odvetu na Moravě a zároveň udrží druhé místo v lize, ušetří si tím v létě jedno předkolo Evropské ligy a bude nasazená přímo do třetího předkola.

O dva týdny delší doba na letní přípravu prý Uhrina ale až tak neláká. „Není to vůbec důležité. Je mi úplně jedno, kdy začneme. Můžeme třeba hned, až skončíme,“ tvrdí.

Naopak Spartě plán pro letošní domácí sezonu vychází skoro do puntíku, a tak se na Letné zažitá představa o tom, která soutěž je výrazně významnější, nemění.

„Už před sezonou byla jasně daná priorita, a to získat titul v lize. Když už jsme se ale v poháru dostali tak daleko a víme, že formu máme dobrou, tak se samozřejmě pokusíme získat double. To se nemusí povést každý rok,“ naznačuje záložník Sparty Bořek Dočkal.

Pro pětadvacetiletého středopolaře a jeho tým není domácí pohár zásadní, ovšem na druhé straně mu není ani přítěží, ale příjemným a v téhle fázi už velmi zajímavým doplňkem.

Semifinále odstartuje středeční duel Jablonce se Spartou

Sparta hraje první ze dvou semifinálových zápasů ve středu od 16.45 v Jablonci, který je zase úplně v odlišné pozici. V lize má daleko k pohárovým i sestupovým pozicím, a tak se může zdát, že na severu Čech by měli boj o možnost proniknout díky domácímu poháru znovu do Evropské ligy stavět nade vše, i když obránce Jakub Štochl připomíná starou pravdu.

„Pořád se hraje o body, o peníze o angažmá na příští sezonu. Takže si nemyslím, že bychom něco vypouštěli,“ vysvětluje.

A po víkendové ligové porážce s Duklou rozezlený kouč Roman Skuhravý zpochybňuje, jestli má současný Jablonec v evropských pohárech co pohledávat: „Klubové ambice předběhly kvalitu našeho kádru,“ myslí si.

A zvláštní kategorií je poslední semifinalista z Brna, pro kterého je tak daleká cesta vyřazovací soutěží možná až překvapující a zajímá ho především boj o záchranu v ligové soutěži.

Jan Kaliba, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme