V čele šumavského parku končí Mánek. Podle ministra byl příliš kontroverzní

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) odvolal k 30. dubnu ředitele Národního parku Šumava Jiřího Mánka. Podle ministra se Mánek stal velmi kontroverzní osobou, která proti sobě stavěla všechny zájmové skupiny na Šumavě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel NP Šumava Jiří Mánek na snímku z června 2012

Ředitel NP Šumava Jiří Mánek na snímku z června 2012 | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Brabec odvolal ředitele NP kvůli tomu, že nedokázal uklidnit situaci na Šumavě a měl odlišné názory na ochranu životního prostředí.

Podle informací Radiožurnálu Mánkovi zlomily vaz i soudní spory kvůli kácení v 1. zónách, které správa národního parku prohrávala. Ministr Brabec to potvrdil.

„Netajím se tím, a to je zase fér říct, že když jsem přišel na ministerstvo, tak jsem prostě věděl, že se tam děly určité věci, že se skoro soudil jeden resort sám se sebou – ministerstvo s inspekcí životního prostředí. Došlo třeba k některým černým stavbám, které pak byly napadány.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Šumavě hovořili ministr Richard Brabec a Jaromír Bláha z Hnutí Duha

Jaromír Bláha z Hnutí Duha už dříve Mánka kritizoval. Jeho odchod proto vítá.

„Nepovažujeme to ale za všespásné řešení, protože senátor za ODS a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa prosazuje senátní návrh zákona, kterým by národní park prakticky zrušil,“ domnívá se.

Sám Jiří Mánek si myslí, že byl dobrý ředitel, jen podmínky pro práci měl špatné. „To je úděl ředitelů na území Národního parku Šumava. Jenom za ten poslední Plán péče, který jsme dnes ukončili, se v Národním parku Šumava vystřídalo šest ředitelů.“

„To znamená, že všichni ti ředitelé určitě nebyli špatní; zkrátka ty podmínky pro práci v Národním parku Šumava nejsou relevantní, nejsou dobré,“ komentoval své odvolání šéf parku.

Mánek je ve funkci od léta 2012 a často se dostával do sporů s vědci a ekology. Podporu naopak nacházel u starostů většiny místních obcí.

Nový ředitel vzejde z konkurzu

V dohledné době bude na post ředitele vypsán konkurz, do vybrání nového šéfa šumavského parku byl jeho vedením pověřen Pavel Hubený, který pracuje jako vedoucí CHKO Šumava.

Mánek byl odvolán poté, co se dokončil plán péče národního parku. Strategický dokument musela správa parku po Brabcově nástupu do funkce přepracovat, kritizovala ho řada odborníků.

Ochranu Národního parku Šumava pro příštích 15 let definuje Plán péče

Číst článek

Mánka jmenoval do funkce v létě 2012 exministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Vědci a ekologové už při jeho nástupu poukazovali na to, že z parku odešli odborníci a nahradili je lidé s vazbou na ODS.

Za jeho působení například Světový svaz ochrany přírody (IUCN) upozornil, že pokud se nebude více chránit unikátní šumavská příroda, přijde Šumava o mezinárodně uznávaný statut národního parku.

Mánkovo vedení třeba zavedlo do provozu aukce při prodeji dřeva, které o několik procent zvýšily jeho ceny. Ředitel také často propagoval projekty, které měly podpořit rozvoj turistiky na Šumavě, ne všechny se ale setkaly s pochopením odborníků. Podporoval i kritizovaný vládní návrh zákona o Šumavě.

Národní Park Šumava | Zdroj: ČTK

ČTK, Ľubomír Smatana, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme