Většina Švédů EU fandí. Kvůli zelenější budoucnosti a technologickým inovacím

Na konci května budou volby do Evropského parlamentu. A co si od Evropské unie slibuje Švédsko? Většina jeho obyvatel je sice proti přijetí eura, ale unie jako taková je ve skandinávské zemi populární. Pro Švédy znamená zelenou budoucnost a technologické inovace, které nastartují ekonomiku. Švédové se v tomto směru snaží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královská garda

Královská garda | Foto: Andreas Trepte, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic

Důkazem je projekt, zčásti placený z evropských peněz, jehož cílem je vybudování spaceportu v Kiruně, 200 kilometrů za polárním kruhem. Ten má umožnit turistické lety do vesmíru se soukromými společnostmi.

„Pokud vše půjde podle plánu, tak do roku a půl bude vše hotovo,“ tvrdí Karina Johnson ze společnosti Spaceport Sweden.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ambicích Švédska v oblasti vesmírné turistiky informoval zahraniční redaktor Ondřej Bouda

Ve Spojených státech už některé společnosti dokonce prodávají lístky. V současnosti stojí okolo 150 tisíc dolarů. Karina předpokládá, že cena bude rychle klesat ve chvíli, kdy se komerční lety stanou skutečností a na trhu se objeví víc agentur.

Pro úplnost dodává, že se zatím jedná o suborbitální lety. To znamená, že letadlo odstartuje ze země, ve vzduchu vypustí kosmické plavidlo, které vyletí do výše přibližně 100 kilometrů. Tam turisté stráví 5 až 6 minut ve stavu beztíže a vrátí se zpátky na místo, odkud vzlétli.

Konkrétní podmínky letů určí zákon

Kdo by si chtěl vyzkoušet stav beztíže už dnes, může se přihlásit na parabolický let letadlem. V Kiruně zatím jen přeprodávají lístky do Francie, ale už se pracuje na tom, aby si lidé takový zážitek mohli dopřát přímo za polárním kruhem.

„Pak si samozřejmě můžete vyzkoušet centrifugu. Jedna z nejmodernějších je v Linkoppingu. Umí přidávat síly v různých osách. Až si nakonec můžete prakticky vyzkoušet simulaci startu a přistání rakety,“ uvádí Karina Johnson.

Konkrétní podmínky, které budou muset turisté splnit před letem do vesmíru, určí až patřičný zákon. Dá se ale předpokládat, že bude jednoduché je splnit. Rozhodně nepůjde o tak náročný výcvik, jaký mají kosmonauté.

Časem se z létání do vesmíru prý stane tak běžná záležitost, že bude stačit jen potvrzení od praktického lékaře a jednou možná ani to. Při samotném letu zažijete přetížení 5 až 6 G, což je srovnatelné například s jízdou ve formuli 1. Ale to bude trvat jen asi minutu.

„Podle předběžných studií jsou na trhu tisíce lidí, kteří by měli zájem o let do vesmíru a mohou si ho dovolit,“ říká Karina.

To je ale jen špička ledovce, proto v Kiruně připravují celou řadu dalších aktivit. Předpokládají, že dokážou přilákat ročně asi 145 tisíc lidí navíc, což by znamenalo dvojnásobek turistů oproti současnosti.

Švédská vláda si uvědomuje obrovský potenciál vesmírného turismu a stanovila si ho jako jednu z priorit pro budoucí rozvoj země.

Vrcholné instituce EU a jejich kompetence | Foto: Český rozhlas

Ondřej Bouda, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme