USA zpřísňují sankce proti Rusku. Cílem jsou osoby okolo Putina i několik firem

Washington ohlásil další sankce proti Rusku. Důvodem je prohlubující se krize na Ukrajině, kterou podle Spojených států Moskva pomáhá rozdmýchávat. Obamova administrativa rozšířila seznam osob, kterým americké úřady zmrazily majetek ve Spojených státech a zapověděly jim vstup do země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Foto: Alexei Nikolsky | Zdroj: ČTK

Nově je na něm sedm nových představitelů a sedmnáct společností, které jsou úzce napojené na prezidenta Vladimira Putina a mají vliv na ruskou ekonomiku.

Mezi nimi je i klíčový spojenec ruského prezidenta a generální ředitel ropného gigantu Rosněfť Igor Sečin. Ihned po ohlášení sankcí akcie jeho společnosti propadly o několik procent. Kromě něj se omezení týkají například vlivného poslance Alexeje Puškova, vicepremiéra Dmitrije Kozaka nebo šéfa státní společnosti Rostech Sergeje Čemezova.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké sankce uvalily Spojené státy na Rusko, shrnula zpravodajka ve Washingtonu Lenka Kabrhelová

Sankce nově zakazují vývoz vyspělých technologií ze Spojených států pro ruský obranný průmysl. Americké ministerstvo obchodu už oznámilo, že reviduje exportní licence.

Otázkou je, jaký efekt ohlášená opatření přinesou, protože předchozí sankce žádnou změnu v přístupu Ruska nepřinesly.

Americké úřady přiznaly, že nečekají okamžitou změnu politiky Ruska, ale podle nich by efekt mohl být naopak dlouhodobý. Ministerstvo obchodu zdůrazňuje, že sankce už mají vliv na ruskou ekonomiku, která poklesla. Pokračuje odliv kapitálu ze země.

Sám Barack Obama na Filipínách připustil, že zatím není jisté, zda sankce fungují.

Bílý dům zároveň varoval, že je připraven uvalit sankce i na celé sektory ruské ekonomiky, pokud se Rusko bude i nadále vojensky angažovat na Ukrajině.

Kromě USA rozšiřuje sankce uvalené na Rusko také Evropská unie.

Krize na Ukrajině - z bojů o Slavjansk na východě Ukrajiny hlášeno až pět mrtvých - mapa | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme