Prezident Gauck v Karolinu připomněl milníky česko-německého soužití

Německý prezident Joachim Gauck dostal během své návštěvy Prahy zlatou pamětní medaili Univerzity Karlovy za zásluhy v boji o demokracii a lidská práva. V Karolinu pak přednesl projev na téma Evropská rozmanitost – evropské bohatství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý prezident Joachim Gauck vystoupil v pražském Karolinu s projevem na téma Evropská rozmanitost – evropské bohatství (vpravo stojí rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima)

Německý prezident Joachim Gauck vystoupil v pražském Karolinu s projevem na téma Evropská rozmanitost – evropské bohatství (vpravo stojí rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima) | Zdroj: ČTK

Gauck mluvil především o historii pražské univerzity. Jejího zakladatele Karla IV. uvedl jako příklad Evropana, který předběhl svou dobu.

Prezident zdůraznil, že univerzita byla po dlouhá léta symbolickým ztělesněním česko-německých vztahů, od počáteční jednoty přes rozdělení na německou a českou část až po uzavření nacisty za druhé světové války a perzekuci studentů i učitelského sboru. Okupaci označil Joachim Gauck za smutný vrchol soužití Čechů a Němců.

Krátce zmínil také poválečný odsun německého obyvatelstva, ale jen jako oblast pro možné bádání. Nezmapované jsou podle Gaucka například osudy bezejmenných Čechů, kteří se pokusili po válce chránit své německé sousedy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projev prezidenta Gaucka rozebírali reportér Ondřej Bouda a germanista z FSV UK Lukáš Novotný

Komunistická éra svobodné debatě nepřála, podle Gaucka se z toho ale Karlova univerzita dokázala vzpamatovat, stejně jako se vzpamatovaly česko-německé vztahy.

Aby sám projevil dobrou vůli vyrovnat se s minulostí, vydá se dnes odpoledne do bývalého koncentračního tábora v Terezíně, kde se pokloní památce obětí.

„Česká republika vnímá tohoto prezidenta trošku jinak, nežli tomu bylo v případě jeho předchůdců. Když přišlo na tyto ožehavé problémy, snažili se spíše dodržovat politickou korektnost, ale Joachim Gauck zachází ve svých tvrzeních dál, a to samozřejmě Čechům dělá dobře,“ myslí si germanista Lukáš Novotný z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Proevropské smýšlení

Rozdíl je podle něj v tom, že Gauck není profesionální politik, ale původem evangelický pastor. „Je to osoba, která zažila obrovské příkoří coby občan NDR. Čili on přesně ví, co to je diktatura. Dokáže velmi dobře prohlédnout techniky nejenom komunistické, ale i nacistické diktatury. A samozřejmě umí velmi dobře rozpoznat i ten lidský aspekt,“ vysvětluje.

Českou stranu považuje Novotný za zdrženlivější. Za poválečný odsun Němců se sice omluvila a snaží se ho historicky i politologicky zpracovat, stále se ale jedná o velmi citlivé téma.

Joachim Gauck na slavnostním shromáždění, Univerzita Karlova | Foto: Filip Jandourek

Německý prezident také poněkud změnil tón, kterým mluví o svém českém protějšku. Ještě loni kritizoval Miloše Zemana za to, jak zasahuje do dění na politické scéně. Včera na stání večeři ho ale ocenil jako „bojovníka za svobodu a přesvědčeného Evropana“.

„Domnívám se, že to je takové malé poselství Joachima Gaucka českému národu, který začíná být velmi silně zmítán různými eurokritickými a euroskeptickými postoji. A Joachim Gauck je samozřejmě velmi potěšen, že v Miloši Zemanovi nalézá osobu, která dokáže být velmi proevropská,“ dodává Novotný.

Joachim Gauck na slavnostním shromáždění, Univerzita Karlova | Foto: Filip Jandourek

Helena Šulcová, Ondřej Bouda, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme