Česko by podle Mládka mohlo přijmout euro v letech 2019 až 2021

Přijetí fiskálního paktu EU by pro Česko mělo být prvním krokem k přijetí eura v letech 2019 až 2021. Pro tuzemské exportéry to bude znamenat snížení transakčních nákladů a omezení nutnosti pojištění proti kurzovým rizikům. Na Žofínském fóru to řekl ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Jan Mládek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér uvedl do úřadů nové ministry. Na snímku ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Premiér uvedl do úřadů nové ministry. Na snímku ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek | Zdroj: ČTK

Vláda schválila přistoupení ČR k fiskálnímu paktu EU 24. března. Smlouva zavazuje zavedení pravidel hlídajících rozpočtovou kázeň do národní legislativy. Fiskální pakt bude nutné schválit v Parlamentu ústavní většinou a ministr Mládek je přesvědčen o tom, že se to podaří.

„Ta vůle k proevropské orientaci je velmi majoritní a bude to dosaženo. Jiná věc je, že to může být po poměrně složité debatě,“ řekl ministr průmyslu a obchodu ve večerním pořadu Stalo se dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr průmyslu Jan Mládek mluvil o přijetí eura v pořadu Stalo se dnes

Optimální čas k přistoupení k evropské měně podle něj bude v letech 2019-21. Do té doby Česko musí překonat některé své vnitřní problémy.

„Musíme si vyjasnit, že to opravdu chceme, musí být široký konsenzus na přijetí eura a pak ho skutečně můžeme přijmout. To se nedá dělat nějakým násilným způsobem,“ prohlásil Mládek, který nepochybuje o tom, že společná evropská měna má budoucnost.

„Já dokonce občas říkám, že i kdyby některé okrajové země neměly být součástí eurozóny, tak my tam patříme, protože my jsme spojeni se samotným jádrem eurozóny a my jsme prostě ta země, která tam patří naprosto jasným způsobem,“ poznamenal ministr.

Vladimír Kroc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme