V Táboře se napouští odbahňovaná nádrž Jordán, letecké pumy z války se nenašly

Sedmdesátikilogramová německá letecká puma a velké množství další vojenské munice se desítky let skrývaly pod hladinou táborské nádrže Jordán. Ta byla kvůli odbahňování dva roky bez vody a součástí projektu byl i pyrotechnický průzkum. V těchto dnech začalo opětovné napouštění Jordánu. Zkušební provoz nádrže, který potrvá rok, začne 1. června.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled z hráze na odbahňovaný rybník Jordán, který byl v neděli ještě téměř prázdný

Pohled z hráze na odbahňovaný rybník Jordán, který byl v neděli ještě téměř prázdný | Foto: Jiří Bunda Mrňa

Ještě před vypuštěním Jordánu se spekulovalo o tom, že skrývá dvě nevybuchlé letecké pumy, které tam měly na sklonku války shodit bombardéry při spojeneckém náletu na blízké vlakové nádraží.

„Ty bombardéry měly proměnné vybavení, takže není dopředu jasné, jestliže skutečně každé letadlo neslo po dvou pumách. Vychází ze z toho, že mohlo nést dvě pumy. Letadel mělo být osm, takže mohlo být až 16 bomb. Nicméně na zem dopadlo 12, z čehož dvě nevybuchly. Takže jakoby čtyři chyběly,“ říká Jiří Chládek, vedoucí pyrotechnického týmu, který měl průzkum Jordánu na starosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí pyrotechnického týmu, který měl průzkum Jordánu na starosti, Jiří Chládek, byl hostem Ranního interview Radiožurnálu..

„To, co mohlo být považováno za pumy dopadnuté do vody, mohly být odhazovací nádrže, které jsme nalezli v poměrně úzkém pásu. Takže víme, ze kterého směru na nádraží letadla útočila,“ dodává.

Na dně nádrže pyrotechnici našli velké množství různé munice a granáty. Zneškodnění letecké bomby je ale podle pyrotechnika odlišné od zneškodnění jiné munice.

„V letecké pumě je výrazně větší množství trhaviny než v ručním granátu. Zatímco v granátu obvykle bývá od 50 do 150 gramů, v leteckých pumách, které měly být použity v útoku na nádraží, je trhaviny 130 kilo,“ upřesňuje pyrotechnik.

Údolní nádrž Jordán, která je nejstarší ve střední Evropě, byla naposledy vypuštěna v roce 1830.

ČTK, Jan Kopřiva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme