Česko je 10 let v Evropské unii. Pozornost na sebe strhlo například Entropou

Za 10 let členství za sebou Česká republika dokázala nechat v Evropské unii výraznou stopu. Mnozí si dodnes pamatují pád Topolánkovy vlády v roce 2009, právě uprostřed půlročního předsedání Radě Evropské unie. Ještě větší pozornost na sebe ale v Bruselu strhla umělecká instalace výtvarníka Davida Černého Entropa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontroverzní Entropa

Kontroverzní Entropa | Foto: Lukáš Milota

Dílo symbolicky znázorňovalo jednotlivé členské země. Mnohé pobavilo, některé ale i urazilo.

Diváci se například smáli citátům prezidenta Václava Klause, které běžely na displeji na kousku mapy znázorňujícím Českou republiku.

Rumunsko znázorňoval zámek hraběte Drákuly, Itálii pokrývalo fotbalové hřiště s hráči obcujícími s míči, přes Francii se táhl velký nápis Stávka a Belgie vypadala jako bonboniéra s pralinkami. Odmítavé reakce ale vzbudil turecký záchod ve tvaru Bulharska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kontroverzní uměleckou instalaci připomněl redaktor Pavel Novák

„Tohle nemá nic společného s Bulharskem. Máme bulharský jogurt nebo třeba i korupci, která se rozbujela v poslední době. Ale co má znamenat ten záchod? Byli jsme sice pod tureckou nadvládou po 500 let, ale proč je tam ten záchod? No, co se dělá na záchodě?“ rozčiloval se reportér bulharské televize.

Tehdejší ministr pro evropské záležitosti Alexander Vondra se raději Bulharsku omluvil a nabídl odstranění sporné části instalace. Nakonec ale stačilo, že bylo Bulharsko zakryté černou látkou.

Omlouval se ale také David Černý. Všechny totiž mystifikoval tvrzením, že Entropa je dílo výtvarníků z jednotlivých členských zemí. Všechno ovšem vymyslel a vytvořil sám. Připomněl, že se snažil dělat si legraci ze všech, a tedy i sám ze sebe. Nechtěl prý nikoho urazit.

Předčasné odstranění

Entropa před pěti lety přitahovala pozornost návštěvníků Bruselu, a to od poloviny ledna do 11. května. Nevydržela tedy v budově Rady Unie do konce českého předsednictví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přesně před 10 lety vstoupilo Česko do Evropské unie, šlo o největší rozšíření v její historii. Připomeňte si s redaktorkou Zuzanou Petráňovou tehdejší oslavy

Potom, co se opozici v čele s ČSSD podařilo sesadit vládu premiéra Mirka Topolánka, se David Černý rozhodl na protest proti vytvoření úřednické vlády premiéra Fischera své dílo rozebrat a odstranit.

Francouzského studenta Silvaina to zklamalo. Doufal, že dílo bude cestovat po členských zemích unie, aby ukázalo české vidění Evropy.

Po výstavě v pražském Doxu zakotvila Entropa v plzeňské Techmanii. Teď je sice po dobu rekonstrukce části výstavy v depozitáři, ale brzy se má návštěvníkům Plzně zase ukázat.

Rozebírání Entropy. V budově sídla Rady Evropské unie v Bruselu byla instalovaná od poloviny ledna do 11. května 2009 | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme