Plzeň se vrátila do roku 1945. Připomíná si 69. výročí osvobození města

Plzeň si připomíná konec druhé světové války a osvobození města Američany. Do centra zamířily stovky návštěvníků a nadšenců, v ulicích vyrostly dobové vojenské kempy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeň. Slavnosti svobody 2013

Plzeň. Slavnosti svobody 2013 | Foto: Martina Klímová

Součástí oslav je už tradičně setkání s válečnými veterány s veřejností. Letošní proběhlo v kulturním domě Peklo. Přišly na něj zhruba 300 lidí.

Besedy se zúčastnilo všech 12 belgických i amerických veteránů, kteří na letošní Slavnosti svobody do Plzně přijeli.

Za americké veterány vystoupil James Duncan, který vzdal čest přítomným, jejich rodičům a prarodičům, a řekl, že jako voják byl svědkem toho, jak statečně Češi za svobodu bojovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Program Slavností svobody přibližuje Monika Zettlová

Za belgické veterány promluvil Michelle Gillen. Uvedl, že to nebylo jejich rozhodnutí, když v květnu roku 1945 opustili Československo. Šlo o politické rozhodnutí.

Lidé z publika se pak veteránů například ptali, jestli po válce zůstali vojáci v kontaktu. Herman Geisst potvrdil, že veteráni jsou mezi sebou stále přátelé. Jsou hrdí, že se mohli zúčastnit se osvobození Plzně. Velice si váží toho, že lidé v Plzni konec války stále oslavují.

Setkání přinesla pak padesátiletá žena, která v jednu chvíli vstoupila na pódium mezi veterány. Připomněla setkání amerických vojáků s plzeňskými děvčaty, za jehož výsledek označila sebe samu. Veteráni na chvíli upadli do rozpaků, z nichž vybředl až George Thompson, který omluvně konstatoval, že pokud může mluvit za sebe, byl prý v té době na taková setkání příliš mladý.

Ve 12 hodin pak na náměstí Republiky začal také doprovodný kulturní program, který návštěvníkům umožní nasát uvolněnější atmosféru: vystoupí folklórní soubory, k poslechu zahraje Hudba Hradní stráže a Policie České republiky. Hudební tělesa i jednotliví interpreti se pak na pódiu budou střídat až do večerních hodin.

Studia Českého rozhlasu v Plzni a Karlových Varech nabídnou pohled do zákulisí vysílání

Číst článek

Velkým lákadlem Slavností svobody jsou také tři vojenské kempy, které vyrostly v ulicích města. Zájemci si v nich mohou prohlédnout dobovou vojenskou techniku, výstroj a výzbroj americké armády. Uvidí ukázky ze života vojenských historických i současných táborů.

V 15 hodin pak dorazí do jednoho z kempů Convoy of Rememberance 1945. Lidé si budou moci všechna historická vozidla prohlédnout.

Slavnosti svobody | Foto: Český rozhlas

Monika Červená, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme