Babiš chce zvýšit státní příjmy, na burzu by podle něj mohl zamířit Aeroholding

Ministr financí Andrej Babiš má další plán, jak zvýšit příjmy státní kasy. Na burzu by chtěl uvést Aeroholding - společnost, která je stoprocentně vlastněná státem a pod kterou spadají ČSA a Letiště Praha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání vlády, Andrej Babiš

Jednání vlády, Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Podle serveru časopisu Týden by si resort financí nechal 60 nebo 65 procent akcií Aeroholdingu a 40 by šlo na burzu.

Návrh však vůbec není finální. Babiš pouze řekl, že by si dokázal přestavit akcie obchodované veřejně na trhu, což je jeden z nástrojů, jak získat potřebný kapitál.

Jak říkají někteří ekonomové, státnímu rozpočtu by to ale pomohlo jen částečně. Zatím totiž vůbec není znám konkrétní podíl, se kterým by se na burze skutečně obchodovalo. Neexistují ani žádné informace o ceně, za kterou by byly akcie k mání.

Analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík upozorňuje, že privatizace státního majetku je jednorázová záležitost. O zisk by se pak stát - pokud by si nechal podíl - dělil s ostatními akcionáři.

„Podle mého názoru je lepší ziskové a zdravé firmy, ke kterým Aeroholding přiřazuji, neprivatizovat, pokud to není opravdu životně důležité pro státní rozpočet. Momentálně nevnímám nějakou zoufalou situaci ve státních financích,“ říká Menčík.

Není ani jasné, na jakou burzu by měl Aeroholding vstoupit. Babiš strategicky nezmínil žádný akciový trh, kde by se mohla státní společnost objevit.

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Někteří analytici se proto vůbec nepouštějí ani do spekulací, jestli by akcie Aeroholdingu přilákaly velké investory. Firma má pod sebou ztrátové ČSA, ale i výnosné Letiště Václava Havla.

„Letiště Václava Havla je velmi kvalitní a ziskové aktivum. Proces IPO neboli vstup na trh je na několik měsíců, a vzhledem k tomu, že zatím nepadlo žádné oficiální rozhodnutí, tak to vnímám spíše jen jako spekulaci a jako ústní nástřel,“ dodává Menčík.

Peníze do rozpočtu můžou podle ministra financí přinést i jiné státní podniky. Babiš už dříve navrhl, aby společnost ČEZ vyplatila akcionářům celý loňský čistý zisk. Stát jako majoritní akcionář by díky tomu získal 25 miliard korun.

Před několika týdny Babiš oznámil, že chce do rozpočtu přivést peníze z několika státních firem - třeba Lesů ČR, Čepra, Mera nebo České pošty. Z dobrých podniků, které mají peníze, je podle ministra možné vzít si dividendu.

Simona Bartošová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme