Dětské domovy musí vyplácet dětem vyšší kapesné. Prodraží se jim o statisíce korun

Ještě loni dostávaly nejstarší děti v dětských domovech kapesné 300 korun, teď by jim domovy měly vyplácet až 450 korun. Navýšení platí i pro dary při narozeninách nebo Vánocích nebo pro sazbu odchodného. Dětské domovy bude nové nařízení stát stovky tisíc korun ročně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětský domov v Kladně

Dětský domov v Kladně | Foto: Jana Káninská

V dětském domově v Broumově, kde se starají o padesátku dětí, to může znamenat navýšení až o 150 tisíc korun ročně.

Díky šetření to dětský domov v Broumově přijde o třetinu levněji, zbylých 100 tisíc ale zatím nemá kde vzít.

„Kraj jsme požádali o 50 tisíc a dalších 50 tisíc budeme muset ještě ušetřit na ostatním,“ vysvětluje ředitelka Hana Židlová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyšším kapesném pro děti v dětských domovech natáčel reportér Václav Plecháček

Ušetřit se dá třeba tím, že by děti nedostávaly plnou částku kapesného, podle Hany Židové tím ale přijdou o motivaci.

„My bychom mohli nechat nejnižší hranici, která byla stejná jako v předchozím nařízení. Ale odebereme si motivační prvek v případě, že něco provedou,“ dodává.

Děti do šesti let by měly místo 45 korun dostávat 60 korun měsíčně, děti na prvním stupni školy pak 180 korun namísto 120, žákům ve věku deset až patnáct let se kapesné zvýší z 210 na 300 a dětem nad patnáct let pak ze 300 na 450 korun.

Odchodné, tedy částka, kterou mladý člověk dostane do začátku bydlení mimo dětský domov, se zvýšilo z 15 tisíc korun na 25 tisíc korun.

Nepříjemnou situaci by přitom v Broumově mohli vyřešit samotní rodiče. Za pobyt svých dětí v domově mají platit v průměru tisíc korun měsíčně. Jenže realita je úplně jiná.

„Z padesáti dětí nám pobyt hradí jen asi pět rodičů,“ upřesňuje Židlová.

Dětský domov Broumov tak ročně přijde asi o půl milionu korun, což je asi desetina rozpočtu. Podle odborníků se ale žádná změna k lepšímu v dohledné době čekat nedá.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme