Martin Prokop očekává při Rallye Argentina těžké podmínky i tratě

V pozici devátého muže průběžného pořadí vyjede Martin Prokop na trať legendární Rallye Argentina. V pátém podniku mistrovství světa chce jihlavský rodák potvrdit vzestupnou formu svého týmu, kterému se start do letošní sezóny vůbec nevydařil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Prokop se chystá na testování před Rallye Argentina

Martin Prokop se chystá na testování před Rallye Argentina | Foto: Michal Jurman

„Je to taková náplast, nejsme zvyklí odstupovat. Jednou jsme odstoupili pro technickou závadu, jednou kvůli naší chybě. Začala na nás padat frustrace,“ popisuje Prokop náladu ve svém týmu po úvodních dvou závodech v Monte Carlu a Švédsku, kdy na jeho bodovém kontě byla nula.

Následné dvě rallye v Mexiku a Portugalsku ale potvrdily, že jezdecká dvojice Prokop –Tománek nebude v letošním šampionátu jen do počtu.

Zároveň se ukázalo, že díky srovnání technických pravidel mohou už letos soukromé týmy mnohem více zatápět továrním gigantům, jakými jsou Volkswagen, Citroen nebo Hyundai.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Martinem Prokopem před Rally Argentina mluvil Michal Jurman

„Už nám neutíkají ve všem. Mají pořád větší zdroj informací z minulosti i z testování, mají více najetých kilometrů, ale v současných pravidlech je soukromníkům hodně nahráváno,“ libuje si mistr světa z juniorského rallyového šampionátu 2009.

Tento rok by rád postoupil i do té nejužší světové špičky závodů WRC. Nadcházející Rallye Argentina v tomto směru otestuje jeho připravenost více než na sto procent.

Žijeme tím a baví nás to, říká při testech před Rallye Argentina Martin Prokop

Číst článek

„Argentina bývá specifická tím, že se mění z léta na zimu. Nemůžete se připravit na podmínky, pár dní je tam třicet stupňů a jede se v pohodě. Jenže najednou musíte nasadit kulichy, pak se jede v mrakách, při dešťových přeháňkách a je obtížné vůbec najít trať,“ je si vědom český pilot.

Prokop se už v noci postaví na start úvodní šestikilometrové speciální rychlostní zkoušky. Oči na stopkách nebude mít v Argentině jen kvůli zdejším nevyzpytatelným klimatickým podmínkám.

Fiona, tak pojmenoval Martin Prokop svůj závodní speciál | Foto: Michal Jurman

Závodění v Jižní Americe jej totiž láká i z trochu jiného pohledu. Časem by totiž rád nakouknul i do legendární Rallye Dakar.

„Dálkové závody mě hodně zajímají. Na Dakar se chci jet alespoň podívat, abych si udělal nějaký obrázek. Jedna část lidí mě od toho odrazuje, druhá část říká, že je to paráda. Je to výzva, co se týče vytrvalosti,“ přemýšlí nahlas Prokop o závodě, který jak sám říká, by měl ale až v důchodcovském věku za odměnu.

Aktuálně jej trápí hlavně nadcházejících čtrnáct rychlostních zkoušek Rallye Argentina, během kterých by rád odjel všech 405 měřených kilometrů v co možná nejlepším čase.

Michal Jurman, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme